فراجا گردشگری

كشف دومین شهر زیرزمینی در اصفهان

كشف دومین شهر زیرزمینی در اصفهان فراجا: «دومین ˮدستكندˮ پناهگاه زیرزمینی زیربافت شهری (شهر زیرزمینی) در جستجوهای دیرینه شناسی در شمال استان اصفهان كشف شد. »


زهرا ساروخانی، سرپرست هیأت باستان شناسی با بیان این خبر به ایسنا اظهار داشت: مردمِ سفیدشهر در آران و بیدگلِ استان اصفهان از مدتی پیش پیگیر مبحث بودند و به میراث فرهنگی اعلام نموده بودند كه یك "شهر زیرزمینی" در این منطقه وجود دارد. حتی در صحبت هایی كه با پیرمردهای منطقه داشتیم آن ها می گفتند حدود ۵۰ سال پیش از داخلِ چاهِ سردابِ یك خانه ی قدیمی، به آن شهر زیرزمینی رفته اند.

او با بیان این كه این چاهِ قدیمی در سردابِ خانه ی تاریخی و مخروبه ی یك "بقال" قرار گرفته است، ادامه داد: ورودی های شهر زیرزمینی متفاوت و مخفی است. ورودی اصلی شهر زیرزمینی نوش آباد با استفاده از یك چاه بود كه اكنون از نظر موقعیت جغرافیایی در كوچه قرار گرفته است و رو به بیرون است اما آن چه كه فعلا در سفیدشهر پیدا كرده ایم از داخل سرداب یك خانه بوده است، فعلا این مكان ورودی اصلیِ شهر زیرزمینی است.

وی افزود: در زمانی كه وارد خانه شدیم سرداب كاملا با خاك پُر شده بود. با انجامِ كار خاكبرداری متوجه وجود یك چاه در گوشه سرداب شدیم، قدری سینه خیز داخل فضا رفتیم تا مسیر را پیدا كردیم. چیزی حدود ۱۲۰ متر از فضا با خاك پُر شده است.

او با اشاره به صحبت های پیرمردهای سفیدشهر درباره ی این ورودی اضافه كرد: آن ها می گویند ۵۰ سال پیش كه داخل این فضا شدیم، از سرداب خانه ی بقال رفتیم.

ساروخانی در ادامه با اشاره به موقعیت چاهِ ورودی شهرزیرزمینی بیان كرد: این چاه كوچكترین بخش سرداب است. دسترسی به سرداب هم مشكل است ازاین رو باید طبیعتا همین شهرزیرزمینی باشد چون معمولا ورودی و دسترسی فضاهای پناهگاهی برای دستكندها قدری به سختی انجام می گردد.

او تصریح كرد: هنوز اطلاعات كاملی در باره قدمت و چگونگی گسترش این شهر زیرزمینی به دست نیاورده ایم و باید كاوش ها در این منطقه را كامل نماییم.

این دیرینه شناس با اشاره به وجود شباهت هایی بین این شهر زیرزمینی در سفید شهر با شهر زیرزمینی نوش آباد ادامه داد: اعلام نظر نهائی درباره ی وجود شباهت بین این دو شهر زیرزمینی به تمام شدن خاكبرداری از این فضا و انجام بررسی های اولیه نیاز دارد.

ساروخانی با تاكید بر وارد شدن تیم دیرینه شناس به این شهر زیرزمینی از امروز - سه شنبه ۱۰ بهمن- و ادامه داشتن كار كاوش ها در این شهر زیرزمینی اظهار نمود: حفاری در عمق ۱۵ متری زمین مشكل است، در واقع كار در شهرهای زیرزمینی سخت است. ما به سختی كار می نماییم و آن زمان بر است حتی احتمال ریزش سقف و برخی مشكلات دیگر وجود دارد، فضاها بسیار تنگ است در جایی كه ۶۰ سانتی متر عرض دارد باید خاكبرداری كرد، اگر ما ۱۰۰ متر هم پیش برویم در این خاكبرداری باید خاك های اضافه ی مسافت صد متر را با سطل های خاك به دهانه چاه برسانیم.

او به زمان بر بودن حفاری در شهرهای زیرزمینی در ایران اشاره نمود و اضافه كرد: هر چند زمان مجوز جستجوهای دیرینه شناسی یك ماهه است اما با عنایت به این مشكلات مجوز كاوش در شهرهای زیرزمینی تا دو ماه اعتبار دارد.

سرپرست هیأت دیرینه شناسی شهر زیرزمینی سفیدشهر آران و بیدگل همینطور از كمبود امكاناتِ كاوش در این شرایط سخت خبر می دهد و می گوید: متاسفانه اعتبار خاصی برای این كار نداریم.

شهر زیرزمینی سفید شهر پس از نوش آباد دومین شهر زیرزمینی شناسایی شده در ایران (دستكند پناهگاهی زیر بافت تاریخی شهر)است. شهر زیرزمینی نوش آباد كه شهر زیرزمینی "اویی" هم نامیده می گردد در نوش آباد از بخش مركزی شهرستان آران و بیدگل و در مجموعه تاریخی چاله سی شهری قرار دارد، قدمت آن به حدود ۱۵۰۰ سال قبل یعنی دوره ساسانیان برمی گردد.




1396/11/10
17:19:00
5.0 / 5
4364
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۲
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912