فراجا گردشگری

كاخ مرمر به روی مردم باز می شود؟

كاخ مرمر به روی مردم باز می شود؟ موزه هنر ایران در کاخ مرمر با نمایش حدود 400 اثر ایرانی با قدمت هفت هزار سال راه اندازی شد. با این وجود اظهارات متناقض مسؤولان بنیاد مستضعفان، زمان بازگشایی این موزه را در هاله ای از ابهام فرو برده است.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، ۲۸ دی ماه سال ۹۸، پرویز فتاح در یک برنامه تلویزیونی اعلام نمود که درهای کاخ مرمر مقرر است پس از ۴۱ سال بار دیگر به روی مردم باز شود. در بهمن ماه همان سال تعدادی از خبرنگاران و سفیران کشورهای خارجی موفق شدند این کاخ را ببینند. قرار بود موزه تا دهه فجر برای عموم باز شود اما رئیس بنیاد مستضعفان گفت درهای موزه «هنر ایران» در کاخ مرمر به خاطر ویروس کرونا بسته می ماند.
فتاح دهم اسفندماه ۹۹ در مراسم افتتاح مجازی این موزه که ۴۰۰ اثر ایرانی را از گنجینه در اختیار بنیاد مستضعفان به معرض نمایش گذاشته است، در سخنانی اظهار داشت که این موزه همین حالا برای نمایش آماده است و از امروز اجازه گرفتیم که نخبگان اهل فن و دلسوزان کشور از موزه هنر ایران دیدن کنند. اگر می توانستیم زودتر درِ این موزه ها را باز می کردیم، ولی به خاطر ویروس کرونا باز نکردیم. الان هم ستاد کرونا اجازه ضمنی داده است تا با رعایت پروتکل و آداب، مردم عزیز و گردشگر ها هنر ایران را ببینند.
با این وجود، در نیمه مراسم افتتاحیه موزه های هنر ایران (کاخ مرمر) و ساختمان دفینه (با نام جدید مجتمع موزه ای سردار آسمانی)، مجری برنامه به نقل از مسؤولان بنیاد مستضعفان اظهار داشت که موزه هنر ایران از ۲۰ اسفندماه به روی عموم مردم باز می شود.
پرویز فتاح در همین مراسم درباره زمان قطعی گشایش درهای کاخ مرمر (موزه هنر ایران) به ایسنا اظهار داشت: ما منتظر اعلام ستاد کرونا هستیم. نمی دانیم چه فضایی حاکم شود. باید مراقبت نماییم. ولی موزه آماده است. مردم ۲۰ اسفند می توانند نوبت بگیرند بازدید نمایند. پیش از آن هم از گروه های خاص مثل سفیران کشورهای خارجی مقیم دعوت می شود.
حشمت الله قنبری ـ مدیرعامل موسسه موزه های بنیاد مستضعفان ـ نیز در مراسم افتتاح آنلاین موزه هنر ایران که با بازگشایی ساختمان موزه دفینه هم زمان بود، اظهار داشت: ما می خواستیم این موزه ها در عالی ترین سطح از تراز دنیا باشند. موزه هنر ایران در محل کاخ مرمر سابق در ۱۰۰ روز مرمت و بازسازی شد و حدود ۴۵۰ اثر شاخص و فاخر تاریخی از هزاره های قبل از میلاد تا معاصر در آن جا قرار گرفته و آماده بهره برداری است که البته افتتاح آن به سبب کرونا تا امروز به تعویق افتاده بود.
کاخ مرمر تا امروز حواشی زیادی داشته است. بهمن ماه سال قبل پرویز فتاح ـ رئیس بنیاد مستضعفان ـ در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت: حدود ۲۰ - ۲۵ سال قبل مجمع تشخیص مصلحت نظام در این بنای تاریخی مستقر شد، از همان زمان نیز بنظر می رسد که این استقرار درست نبوده است. مسؤولان نظام نباید در آن کاخ ها بنشینند. این کاخ ها را ملت از آن نظام گرفته و باید در خدمت ملت قرار بگیرد. مدتی قبل کاخ مرمر تخلیه شد، اما نه به آسانی، بلکه با ادعا و جر و بحث. نمی دانستیم شکایت پیش چه کسی ببریم و به ملت چطور بگوییم. اما تلاش هایی که صورت گرفته و توسط نهادهایی خاص نیز با جدیت زیاد پیگیری شد، موجب همراهی مجمع تشخیص مصلحت نظام و تخلیه این بنای تاریخی شد.
او اظهار نمود: قرار بود برای برخی مسائل دیگر مانند تشریفات از این بنا استفاده گردد که از آن نیز عدول کردند. حالا ما داریم آن جا را به یک موزه در شأن ملت ایران تبدیل می نماییم. امیدواریم دهه فجر اعلام نماییم که یک موزه بسیار عالی داخل محوطه و خود آن کاخ ایجاد شود، چیزهایی که آن جا به معرض نمایش گذاشته می شود، می تواند جزو افتخارات ما باشد.
در مردادماه ۹۹ فتاح در یک برنامه تلویزیونی دیگر، اطلاعات تازه ای از کاخ مرمر داد و اظهار داشت: توافق شده بود به سبب قرار گرفتن این فضا در نزدیکی دفتر ریاست جمهوری، دولت از آن مکان به عنوانِ محل تشریفات میهمانان خارجی استفاده نماید، اما در صحبتی که با آقای روحانی داشتم، او بزرگواری کرد و آنرا قبول کرد. حتی در صحبت با آقای واعظی با توجه به این که کارها برای آن طرح تمام شده بود، اما کاخ در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت تا با همکاری میراث در چهار ماه آن جا بازسازی و به موزه هنر ایران تبدیل شد.
او با اشاره به اینکه کاخ لطمه دیده است اظهار نمود در این کاخ که هنرمندان کشور هنر خودرا به معرض نمایش گذاشته اند، نمایندگان کشور آسانسور گذاشته اند. آنرا کنده اند. پتک زده اند و در طبقه دومِ بنا، حمام و جکوزی و سونا درست کرده اند.
فتاح در همان مصاحبه تلویزیونی اظهار داشت که اگر کرونا اجازه دهد درهای آنرا از خیابان ولی عصر به روی مردم باز می نماییم، و حالا دری از خیابان ولیعصر برای ورود بازدیدکنندگان به محوطه کاخ مرمر باز شده و تابلو موزه هنر ایران سردرِ آن نصب شده است؛ اقدامی که تعرض به حریم درجه یک این کاخ شمرده می شود.
برای باز کردن دری برای ورود بازدیدکنندگان، گزینه های مختلفی روی میز بود؛ مثلا از در ورودی مجمع تشخیص مصلحت یا موزه قرآن که همگی در یک محوطه قرار دارند. اما در نهایت، در زمان آماده سازی کاخ بعنوان موزه، به جداره های مقابل کاخ مرمر و عرصه موزه قرآن تعرض گردید.
کاخ مرمر را به دستور رضا پهلوی و با معماری «لئون تادوسیان» ساختند. این کاخ در شروع بعنوان دفتر کار و محل اقامت زمستانی رضاشاه به بهره برداری رسید و تا قبل از تدوین قانون خزانه ملی، جواهرات ملی ایران از کاخ گلستان به این کاخ آورده شده و در زیرزمین آن نگهداری می شد.
در سالهای نخست پادشاهی محمدرضا پهلوی، از این کاخ بعنوان دفتر رسمی شاه پهلوی و محل برگزاری دیدارها، ملاقات ها و شرفیابی ها استفاده می شد. فوزیه و محمدرضا پهلوی در این کاخ با یکدیگر زندگی می کردند و مراسم عقد محمدرضا شاه با ثریا اسفندیاری و همین طور مراسم نامزدی اش با فرح پهلوی نیز در این کاخ اجرا شد. بعد از رخ دادن حادثه ترور شاه در محوطه این کاخ توسط رضا شمس آبادی، دفتر ویژه رضا پهلوی به کاخ صاحبقرانیه جابه جا شد. این کاخ در سال ۱۳۵۵ به موزه تبدیل شد و تا سال ۱۳۵۷ با عنوان «موزه پهلوی» قابل بازدید بود.
پس از انقلاب اسلامی این موزه تعطیل و مدتی از فضای آن بعنوان مقر کمیته انقلاب اسلامی استفاده می شد. بعد از مدتی این کاخ بدون کاربرد شد تا در میانه های دهه ۱۳۷۰ آیت الله هاشمی رفسنجانی دفترش در مجمع تشخیص مصلحت نظام را به این کاخ انتقال داد. بخش هایی از کاخ مرمر در سال ۱۳۸۷ مرمت و بازسازی شد. این بنای تاریخی که در خیابان ولی عصر تقاطع خیابان امام خمینی (ره) قرار دارد سی ام خرداد ۱۳۵۷ با شماره ۱۶۰۶ در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.



1399/12/11
14:59:15
0.0 / 5
1001
تگهای خبر: آنلاین , اقامت , كاربر , مرمت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912