فراجا گردشگری
فراجا گزارش می دهد:

معبد لائودیسه فرصتی برای جهانی شدن نهاوند

معبد لائودیسه فرصتی برای جهانی شدن نهاوند همدان تا حالا شش فصل کاوش برای کشف اثر مهم تاریخی معبد لائودیسه در نهاوند انجام شده که طی این کاوش ها سرنخ ها و آثار زیادی از ادوار مختلف تاریخی در نهاوند کشف شده که نشان از رازهای نهاوند دارد.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، در سال ۱۳۲۲ در منطقه دوخواهران نهاوند کتیبه ی ارزشمندی به زبان یونانی کشف شد که این کتیبه فرمان یکی از پادشاهان سلوکی به حاکم وقت نهاوند بوده و این کتیبه حالا در موزه ملی ایران نگهداری می شود.
این کتیبه از دو قسمت متمایز تشکیل شده که قسمت اول آن نامه ای است که فرمان شاه را به اهالی نهاوند ابلاغ می کند از آنان درخواست می کند تا فرمان وی را روی سنگی نقش کرده و در معبد اصلی شهر نصب کند و هم چنین در این کتیبه «آنتیوخوس سوم» به «مندموس» پادشاه وقت نهاوند دستور می دهد که معبدی در خور و شأن همسرش ملکه «لائودیسه» در نهاوند بسازند.
بر اساس مطالعاتی که انجام شده این معبد در زمان آنتیخوس سوم در شهر نهاوند بنا شده و این معبد برای کاهنه ای که همسر آنتیخوس سوم بوده بنا شده است.
همچنین علاوه بر این کتیبه مجسمه های مفرقی کوچکی که منصوب به خدایان یونان بوده در این منطقه کشف شده است و کشف این آثار موجب شد که وجود معبد یونانی در نهاوند محرز شود و این محوطه تاریخی و منطقه دوخواهران در سال ۱۳۲۷ به شماره ۳۷۴ بعنوان میراث فرهنگی در لیست آثار ملی ایران ثبت گردد.
بر اثر حفاری های مختلفی که طی چند فصل کاوش در سالهای قبل برای یافتن آثار معبد سلوکیان در نهاوند انجام شده ستون ها، سرستون ها و سنگ های تراش خورده زیادی در منطقه دوخواهران یافت شده که نشان از وجود این معبد می دهند.
بنا بر اظهارات «مهدی رهبر» عتیقه شناس و سرپرست تیم کاوش معبد لائودیسه، امامزاده دوخواهران که اهالی نهاوند تا حالا این محل را بعنوان زیارتگاه می دانستند و تقدیس می کردند، همان معبد لائودیسه است و امام زاده ای در این منطقه وجود ندارد.
و البته محدودیت ۶۰ ساله ساخت وساز در منطقه دوخواهران بعنوان قدیمی ترین منطقه نهاوند به خاطر ثبت شدن در لیست آثار ملی، سبب شده که این منطقه بسیار فرسوده از کمترین امکانات رفاهی برخوردار و همین مورد نیز مردم این منطقه را با مشکلات عدیده ای مواجه کند.
با وجود وقفه چندین ساله کاوش برای کشف این معبد، طی چند سال اخیر چند فصل کاوش در این منطقه انجام و آثار زیادی کشف شد که ثابت کرد پس از سلوکیان، اشکانیان نیز در نهاوند حضور شایان توجهی داشته اند و این گوشه ای از رازهای سر به مهر این معبد یونانی در شهر تاریخی نهاوند است.


تاکنون ۶ فصل کاوش در منطقه دوخواهران انجام شده است
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نهاوند اظهار داشت: از سال ۱۳۸۴ کاوش هایمان را در منطقه دوخواهران به سرپرستی مهدی رهبر آغاز نموده ایم و تا امروز شش فصل کاوش دیرینه شناسی برای کشف معبد لائودیسه در منطقه دوخواهران انجام داده ایم.
محسن جانجان در گفت و گو با ایسنا، گفت: باتوجه به اینکه محل دقیق معبد لائودیسه معین نیست کل ۱۲ هکتار منطقه دوخواهران در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است و همین ثبت شدن در لیست آثار ملی موجب ایجاد محدودیت هایی برای ساخت و ساز مردم این منطقه شد.
وی اشاره کرد: همین محدودیت ۶۰ ساله ساخت و ساز موجب شد که بناها و املاکی که در منطقه دوخواهران وجود دارند گرفتار فرسودگی شوند و مطالبات مردم این منطقه این بود که مسئولین برای این مشکل چاره اندیشی کنند.
جانجان افزود: ما برای حل این مشکل پس از ۶۰ سال یک پرونده خیلی دقیق و علمی تشکیل دادیم و دو فصل آخر کاوش را بر این مبنا قرار دادیم که تعیین تکلیف نماییم منطقه دوخواهران و مردم این منطقه را از بلاتکلیفی نجات دهیم.
وی با اعلان اینکه شهر نهاوند روی گسل زلزله قرار دارد و خانه های منطقه دوخواهران نیز فرسوده می باشند، اضافه کرد: در دو فصل آخر این کاوش علاوه بر اینکه ما دنبال کشف معبد لائودیسه بودیم هدف دیگر این بود که مناطقی که آثار تاریخی ندارند را آزاد اعلام نماییم و مردم بتوانند ساخت و سازشان را انجام دهند و از این وضعیت خلاص شوند.
ساخت وساز در منطقه دوخواهران طبق ضوابط میراث فرهنگی آزاد اعلام شد
جانجان افزود: پس از پیگیری های مکرر و جلسات مستمر با کارشناسان وزارت خانه میراث فرهنگی و گردشگری و باتوجه به نتایج جستجوهای دو فصل آخر لائودیسه به این جمع بندی رسیدیم و توانستیم این مجوز را پس از مشقت های فراوان بگیریم که ساخت وساز در کل محله دوخواهران برمبنای ضوابط میراث فرهنگی آزاد اعلام گردد.
به گفته وی طبق قوانین میراث فرهنگی ساخت وساز در منطقه دوخواهران بعنوان یک بافت تاریخی باید برمبنای وضعیت موجود بنا و بدون افزایش سطح و ارتفاع بنا صورت گیرد و نمای بنا نیز باید هم گون با بافت تاریخی بازسازی شود.
جانجان یادآوری کرد: خوشبختانه تا الان چندین مجوز برای ساخت وساز در این منطقه صادر کردیم که به زودی یک درمانگاه در این منطقه راه اندازی می شود و مجوز ساخت پارک صخره ای نیز بتازگی صادر شده و چندین مجوز نیز برای افراد حقیقی صادر شد که می توانند ساخت وساز انجام دهند و خوشبختانه مشکل محدودیت ساخت وساز این منطقه حل شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی نهاوند به مشکلات جستجوهای دیرینه شناسی در منطقه دوخواهران اشاره نمود و اظهار داشت: باتوجه به اینکه در منطقه دوخواهران ساخت وسازهای متراکی داریم کاوش در این منطقه دشوار است و مثل سایر محوطه های باستانی دیگر نیست که ما بدون معارض بتوانیم کاوش ها را انجام دهیم.
وی یادآوری کرد: خانه های فرسوده ای که متراکم در کنار هم قرار دارند کاوش به شکل گسترده را برای ما عملا نا ممکن کرده است، در این شش فصل کاوش تا آنجا که توانستیم ملک تملک کردیم و کاوش ها را انجام دادیم.
جانجان گفت: خوشبختانه در این کاوش ها توانستیم سرنخ ها و آثار فراوانی از دوران سلوکی پیدا نماییم اما هنوز محل دقیق معبد لائودیسه پیدا نشده است.
به گفته جانجان برای فصل پنجم کاوش معبد لائودیسه ۱۵۰ میلیون و برای فصل ششم کاوش ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار هزینه شده است و هم اکنون نیز اعتباری برای ادامه فصل های بعدی کاوش در نظر گرفته نشده است.


کشف سفال هایی متعلق به دوران قبل از تاریخ در منطقه دوخواهران نهاوند
وی به آثار کشف شده در فصل پنجم کاوش اشاره نمود و اضافه کرد: ما در فصل پنجم کاوش برای کشف معبد لائودیسه سفال هایی مربوط به قبل از تاریخ را کشف کردیم که کشف این آثار نشان میدهد که در دوران قبل از تاریخ در شهر نهاوند استقرار و سکونت وجود داشته است و این بسیار با اهمیت و مهمست.
جانجان افزود: درست است که شهریت نهاوند و یا به عبارتی تبدیل به شهر شدن نهاوند در دوران سلوکیان بوده است اما با کشف این آثار مشخص شد که قبل از تاریخ نیز در نهاوند استقرار و سکونت وجود داشته است و این در فصل پنجم کاوش کشف شد.
به گفته ی او آثار فراوانی از دوره های مختلف تاریخی همچون دوره ساسانیان، دوره اشکانیان و دوره سلوکی در نهاوند کشف شده و خصوصا آثار سفالی فراوانی از دوره اشکانیان در منطقه دوخواهران کشف شده است.
اهمیت حفظ منطقه ی دوخواهران بعنوان هسته مرکزی شهر تاریخی نهاوند
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نهاوند اصرار کرد که شهر تاریخی نهاوند در حقیقت همان منطقه دوخواهران است که در دوران سلوکی شکل گرفته است و این منطقه بعنوان هسته مرکزی شهر تاریخی نهاوند فارغ از اینکه معبد لائودیسه وجود دارد یا خیر، این منطقه باید حفظ شود.
جانجان اظهار نمود: ما در همه فصل های کاوش آثاری همچون سفال، سنگ تراش خورده، ستون، سرستون و غیره از دوران سلوکی و معبد لائودیسه پیدا کردیم منتها این آثار سرجایشان نبوده اند و ما باید محل دقیق معبد را پیدا نماییم.
وی با اشاره به احتمال اینکه مکان معبد لائودیسه در محل امام زاده دوخواهران باشد، افزود: تا آن زمان که کل محدوده امام زاده را کاوش نکنیم نمی توانیم بگوییم این احتمال درست است یا نه و برای پیدا کردن این معبد باید وجب به وجب این منطقه کاوش شود.
جانجان با اشاره به اینکه انجام کاوش ها برای مردم این منطقه می تواند راه گشا باشد، اشاره کرد: اگر بتوانیم اعتبار جذب نماییم کاوش هایمان را در این منطقه ادامه خواهیم داد و از اهداف این کاوش ها تعیین تکلیف مردم این منطقه است و قسمت هایی که کاوش می شوند در صورتیکه فاقد آثار باشند آزاد اعلام می شوند و مردم می توانند آسان تر و بدون دغدغه ساخت وساز انجام دهند.
رئیس میراث فرهنگی نهاوند در خاتمه اشاره کرد: هم اکنون برای ادامه فصل های بعدی کاوش اعتباری نداریم و اگر اعتباری جذب شود فصل های بعدی کاوش را شروع می نماییم و کشف این معبد اساسا موجب رونق گردشگری شهرستان و استان خواهد شد و نهاوند را در سطح جهانی مطرح می کند.
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، مبرهن است که معبد لائودیسه بعنوان تنها معبد یونانی در ایران، یک اثر تاریخی بسیار باارزش و بااهمیت است که رازهای تاریخی سر به مهر زیادی را در دل خود جای داده است.
و کشف آن یک فرصت تاریخی برای توسعه شهرستان نهاوند و حتی استان همدان است که می تواند نهاوند را متحول و در سطح جهانی مطرح کند و تحقق این مهم تلاش و دلسوزی مضاعف مسئولین را می طلبد.



1400/08/03
10:03:08
0.0 / 5
523
تگهای خبر: اثر تاریخی , بافت تاریخی , حفاری , دیرینه شناسی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912