فراجا گردشگری

اطلاعیه ای برای زلزله

اطلاعیه ای برای زلزله فراجا: «ˮتدوین دستورالعمل و راهنمای مطالعات شناخت، صدمه شناسی و استقامت بخشی بناهای تاریخی برای مقابله و آمادگی در مقابل زلزلهˮ و ˮتوانمندسازی میراث معماری و شهری در مقابل این صدمه همگانی باید در اسناد و برنامه های مرتبط ملی و استانی مانند سند استراتژیك پدافند غیر عامل، سازمان مدیریت بحران، وزارت كشور و وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد.ˮ»


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، این دو دستورالعمل، بخشی از درخواست های دومین گردهمایی «تخصصی توانمندسازی میراث معماری و شهری در مقابل زلزله» است كه مهمترین هدف اش را «تدوین یك بیانیه در مورد حفاظت از میراث معماری در مقابل زلزله» عنوان نمود و هفته ی گذشته به آخر رسید.
همایشی ملی كه برگزار كنندگانش قصد داشتند مو ضوع توانمندسازی میراث معماری و شهری را در مقابل زلزله مطرح كنند و با تدوین یك بیانیه، توجه علاقمندان و متخصصان به این مورد جلب كنند تا شاید توجهی كه باید برای حفاظت از این میراث به آن جلب شود و بر این نكته تاكید داشتند كه «ما پژوهش می نماییم، وظیفه اصلی را معاونت میراث برعهده دارد»
گردهمایی كه یكی از كلیدی ترین جملات در آن، از زبان سرپرست پژوهشگاه میراث فرهنگی، این طور مطرح شد «هنوز از زلزله های گذشته درس عبرت نگرفته اند»
هر چند خطابِ این جمله بیشتر به سمت شهرسازان بود، اما به نظر می آید در سازمان میراث فرهنگی هم جملات حضوری پررنگ دارند.
اما اطلاعیه ای كه از مهمترین اهداف برگزاری این همایش عنوان شده اند، به نكات مختلفی توجه دارد. در این بیانیه آمده است؛ «برگزاری دومین همایش تخصصی توانمندسازی میراث معماری و شهری در مقابل زلزله در تاریخ چهارم تا ششم اسفند ماه ۱۳۹۷ فرصت مغتنمی بود تا نظرات و تجربیات رشته های مهندسی معماری، مرمت، شهرسازی و عمران در مورد طرح ها و مسائل مرتبط بیان شود، كه ماحصل آن نشانگر فاصله ی قابل توجهی در دیدگاه و روش برخورد در كاهش اثرات و مخاطرات زلزله در آثار تاریخی است. برگزاری چنین همایشی علاوه بر تبادلات تجربیات می تواند در رسیدن به یك چارچوب مورد تفاهم برای همكاریهای مشترك، مفید واقع شود.
با عنایت به مطالب مطروحه در سخنرانی ها، تبادل نظر با متخصصان و صاحب نظران و در نظر گرفتن منشورهای بین المللی بخصوص منشور ۲۰۱۰ ایكوموس در «لیما»، موارد ذیل بعنوان نتایج این همایش اعلام می شود؛
- لازم است كه این همایش تخصصی به صورت مستمر هر دو سال یك مرتبه برگزار گردد و بر پایه ی آن در تقویم فعالیت های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ثبت گردد.
- به منظور پیگیری اهداف همایش موضوعات مربوط به آن دبیرخانه دائمی همایش در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تشكیل گردد.
- مبحث توانمند سازی میراث معماری و شهری در مقابل زلزله باید به صورت جدی در طرح های حفاظت و مرمت مورد توجه قرار گیرد و در گام نخست برای آثار برجسته بخصوص آثار ثبت شده در لیست میراث جهانی، مطالعات لازم در این مورد صورت پذیرد.
- لازم است تا با حمایت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری و پژوهشگاه تعدادی پروژه ی تخصصی در جهت تأمین اهداف همایش تعریف و صورت گیرد، تا نتایج هدفمند آنها به صورت مستند از راه چاپ كتاب، مقاله و یا طرح در همایش های بعدی در اختیار عموم قرار گیرد.
- تدوین دستورالعمل و راهنمای مطالعات شناخت، صدمه شناسی و استقامت بخشی بناهای تاریخی برای مقابله و آمادگی در مقابل زلزله باید هر چه زودتر توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با همكاری پژوهشگاه صورت گیرد.
- ملاحظات حفاظت و توانمندسازی میراث معماری و شهری در مقابل زلزله باید در اسناد و برنامه های مرتبط ملی و استانی مانند سند استراتژیك پدافند غیر عامل، سازمان مدیریت بحران، وزارت كشور و وزارت راه و شهرسازی مورد توجه قرار گیرد.
- توسعه ی همكاری بین پژوهشگاه میراث فرهنگی، دانشگاه ها و سایر نهادهای علمی، پژوهشی و اجرایی به منظور تحقق اهداف همایش به صورت جدی سفارش می شود.
- ایجاد آزمایشگاه تخصصی و تجهیز پژوهشگاه به ابزار و فناوری نوین، برای پایش و انجام آزمایش های لازم برای مقابله با ریسك زلزله در بناهای تاریخی در جهت تولید دانش، تدوین ضوابط فنی و ارتقای شیوه های اجرایی سفارش می شود.
- مبانی مهندسی زلزله و توانمند سازی بناهای تاریخی در مقابل زلزله باید در برنامه آموزشی كارشناسان رشته مرمت و آشنایی با مبانی حفاظت و مرمت بناهای تاریخی هم باید در برنامه ی آموزشی كارشناسان رشته ی مهندسی عمران لحاظ شود.»
هر چند برگزاری این همایش توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی بعنوان یك نهاد علمی پژوهشی كه در نهایت خویش را موظف به این می داند تا با پیدا كردن چاره به جنبه فنی و اصولی مرمت و توانمند سازی بناها در مقابل زلزله فكر كند، اما در كنار این اقدام كه اساساً باید به آن هم پرداخته شود، نقش میراث فرهنگی و به خصوص معاونت میراث فرهنگی بعنوان نهاد متولی در این مجموعه متفاوت می باشد.
معاونتی كه دست كم باید هراس از وضعیت بناها و آثار تاریخی و به خصوص موزه هایی مانند موزه ملی ایران را به دل راه دهد كه با هر تكان و تخریب شدید وضعیت اشیای تاریخی قرار گرفته در فضاهای موزه ای چه می شود؟
در اولین قدم ها در دوم دی سال قبل و پس از وقوع زلزله ی ۵.۲ ریشتری ۳۰ آذر در تهران، به پیشنهاد كمیته پدافند غیرعامل میراث تهران، در صورت موافقت دستگاه های ملی و استانی، "مانور زلزله در موزه های تهران" برگزار شود، پیشنهادی كه به نظر می آید در همان نامه ی نخست مدفون شد و به جز برگزاری همین همایش كه تا كنون به صورت دو سالانه دومین گردهمایی آن، برگزار شده، هیچ قدم دیگری به جز چند بار حرف و حدیث تكراری از جانب میراث فرهنگیف حرف دیگری بیان نشده است.
اما این كه اعتقاد به حفاظت از آثار موزه ای، آموزش راهنمایان و نگهبانانِ موزه ای در كدام درجه از اولویت مسئولان میراث فرهنگی قرار دارد، خود جای سوال دارد، سوالی كه اساساً باید در آن سهمِ موزه ها، مخازنِ آثار تاریخی و پرارزش و در كل اشیای فرهنگی و موزه ای را هم مدنظر داشت تا یك رفتار حرفه ای و مطابق با ضوابط و قوانین برای حفاظت از آثار تاریخی تدوین شده و استانداردهای لازم در مخازن موزه ای در زمان بروز چنین حوادثی تبیین شود.



1397/12/16
13:31:38
5.0 / 5
4471
تگهای خبر: آزمایش , آموزش , راه و شهرسازی , سازمان میراث فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912