فراجا گردشگری

مسجد جامع بافق فراموش شده یا در حال مرمت؟

مسجد جامع بافق فراموش شده یا در حال مرمت؟ به گزارش فراجا هرچند ظاهر نابسامان مسجد جامع بافق حكایت از بی توجهی مسئولان و متولیان آن دارد اما مسئولان میراث فرهنگی استان و شهرستان مدعی هستند كه این مسجد در حال مرمت است.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، مسجد جامع بافق كه از بناهای شاخص تاریخی و قدیمی این شهرستان با عنوان محلی «مسجد جمعه» به حساب می آید، متعلق به دوره قاجاریه است و علاوه بر مسجد، كاربری مدرسه علمیه هم داشته است.
این بنای قدیمی كه بین حسینیه ی میانگاه و میدان خان در شهر بافق قرار گرفته، توسط شخصی به نام «ملأ محمد باقر» بعنوان مشهورترین بانی و مؤسس آن، بوجود آمده است.
مسجد جامع بافق دو قسمت تابستانه و زمستانه دارد كه قسمت تابستانه ی آن دارای شبستانی با بادگیرهای بزرگ به سبك مسجد جامع كبیر یزد و پایه های محكم دردرون شبستان است.
البته پیش از ورود به صحن اصلی مسجد، حیاطی مشجر قرار دارد كه معروف به مدرسه علمیه است، در وسط حیاط درختان خرمایی وجود دارد و حجره ها، كلاس ها و كتابخانه هم پیرامون حیاط واقع شده است.
هشتی بزرگی هم در ابتدای در ورودی مسجد قرار گرفته كه در كنار آن سقاخانه ای جهت استفاده رهگذران و نمازگزاران بوجود آمده است.
همچون آثار قابل توجه این مسجد، سنگ مرمری با كتیبه به خط نسخ است كه در محراب شبستان تابستانی نصب شده و سنگ مرمر دیگری هم در محراب زیر بادگیر و متصل به شبستان قرار دارد. یك قطعه سنگ وقفی هم در بدنه هشتی مدرسه نصب شده كه به خط نسخ بر آن نوشته اند و همگی از آثار قدیمی و پرارزش این مسجد هستند.
این مسجد تاریخی و زیبا طی چند سال گذشته مورد توجه اداره كل میراث فرهنگی استان قرار گرفته و اعتباری هم برای مرمت آن تخصیص شده تا بنا بر وعده ها، مرمت آن پارسال آخر پذیرد.
اگر به تحقق نیافتن وعده مسئولان برای آخر مرمت بنا هم بی تفاوت باشیم اما این سوال پیش می آید كه چرا چنین بنای تاریخی در یكی از شهرهای پررونق گردشگری كشور بیشتر به یك انبار شباهت دارد تا مسجدی با هویت قاجاری؟
گچ كاری های زیبای هشتی و بادگیرهای پیش روی ورودی مسجد كه باید چشم هر بیننده ای را به خود خیره كند، حالا از میان داربست های زنگ زده و شلنگ ها و دیگر وسایل قابل مشاهده می باشد و انسان را به یاد این ضرب المثل كه «ظاهر هر كسی از سر درونش خبر می دهد»، می اندازد.
كمی جلوتر در مقابل محراب و معماری جالب توجهی كه از شاهكارهای دوره قاجار است، فرش های خاك گرفته ای به چشم می آیند و میزی كه درست روی محراب قرار گرفته و در زیر همین معماری زیبا انباری كه از شیشه ای شكسته ی آن می توان وسایل خاك گرفته درونش را دید.
مسجد جامع این شهر در هنگام برآمدن بانگ اذان مانند خانه ای سوت و كور در تعطیلی به سر می برد و راهی برای دسترسی نمازگزاران به داخل مسجد ندارد، حتی گردشگران هم به رغم تعاریف متعددی كه از این مسجد شنیده اند باید به همین نگاه مختصر از بنای بیرونی مسجد بسنده كند چون كه باز شدن در مسجد، دور از انتظار به نظر می آید.
تأسیسات قدیمی و وسایل انباشته در محوطه باز مسجد جامع هم حكایت از بی توجهی به این بنای تاریخی دارد. البته در مجاور مسجد هم ساختمان نیمه ساز سیمانی دیگری قرار دارد كه به نظر مقرر است به این مسجد گلین بپیوندد.
این در حالی است كه به قول مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، بخشی از مرمت مسجد انجام شده ولی به علت عدم تأمین بخشی از اعتبار آن، هنوز بخشی از آن باقی مانده است.
سید مصطفی فاطمی به خبرنگار ایسنا می گوید: مسجد جامع بافق فراموش نشده و در حال مرمت است و در واقع هم اكنون یك كارگاه مرمتی است.
وی با بیان این كه فقط استقامت بخشی و قسمتی از مرمت های مسجد انجام شده و بازپیرایی آن باقی مانده است، اضافه می كند: یك كارگاه مرمتی كه در حال كار باشد، اساسا چنین ظاهری خواهد داشت.
فاطمی، تنها دلیل توقف عملیات مرمت را تأمین نشدن بخشی از اعتبارات مورد نیاز آن می داند و یادآور می شود: البته گاهی مرمت هایی جزئی هم در حال انجام می باشد و اساسا مسجد مورد بی توجهی قرار نگرفته است.
لیلی رنجبر، مدیر میراث فرهنگی بافق هم با اشاره به این كه طرح ساختمان مجاور این مسجد حدود ۱۰ سال پیش انجام شده است، به خبرنگار ایسنای یزد می گوید: آغاز این طرح در گذشته بوده ولی از نظر ظاهری متناسب با معماری و نمای مسجد جامع خواهد شد.
وی یادآور می شود: مسجد جامع بافق بنای ارزشمندی است كه مرمت و استقامت بخشی آن به پایان رسیده است.




منبع:

1398/03/04
22:04:46
5.0 / 5
4174
تگهای خبر: شهر , صنایع دستی , گردشگران , گردشگری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912