فراجا گردشگری

سالگرد ثبت نخستین آثار تاریخی یزد یادآور قدمت و اصالت دیار ابرکوه

سالگرد ثبت نخستین آثار تاریخی یزد یادآور قدمت و اصالت دیار ابرکوه به گزارش فراجا یزد ابرکوه سرزمینی بسیار تاریخی و فرهنگی است و ارزش گذاری قدمت این سرزمین به میزانی است که سه اثر اول استان یزد که در روز نهم مرداد ماه در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده شامل گنبد عالی، مناره های نظامیه و مسجد جامع ابرکوه است.


افسانه ها و داستان های بسیاری در ارتباط با قدمت و تمدن شهر ابرکوه وجود دارد که از آن جمله آنها میتوان به نهال درخت سرو کهنسال این شهر اشاره نمود که گویا آنرا پیامبران و پیامبرزادگان (حضرت زرتشت، پسر حضرت آدم، یافث پسر حضرت نوح) غرس کرده اند.
هرچند امکان دارد چنین گفته هایی دارای اسناد علمی نباشد اما توجه به آثار و ابنیه باقی مانده از این دیار کهن، گویای قدمت و نقش آنها خصوصا در میان بازدیدکنندگان و گردشگران است.
نخستین آثار ثبت شده استان یزد در لیست آثار ملی هم با عنایت به اهمیت این آثار در ارتباط با شهر ابرکوه بوده که توسط «آندره گُدار» نخستین رئیس موزه ملی ایران در روز نهم مردادماه سال ۱۳۱۲ خورشیدی به ثبت رسیده است.
نخستین اثر ثبتی استان یزد «گنبد عالی» یا «گنبد علی» ابرکوه بعنوان یکی از شاهکارهای معماری ایران است که به شماره ۱۹۵ به ثبت رسیده است.
این بنا با قدمت هزار سال در ارتباط با دوره سلجوقیان بوده و در حاشیه شهر ابرکوه بر فراز کوهی بلند قرار دارد که در داخل گنبد سردابی راه اندازی شده و محل دفن «عمید الدین شمس الدوله هزار اسب» از خاندان دیلمیان و همسرش است.
«مناره های نظامیه» و «مقبره طاووس الحرمین» دومین اثر ثبتی استان با شماره ثبتی۱۹۶ هستند. این مناره ها باقیمانده یک مجموعه شامل مسجد، مدرسه و بازار قدیم ابرکوه در ارتباط با قرن هشتم و منسوب به «خواجه نظام الملک ابرکوهی» بوده اند.
متأسفانه بناهای مذکور به دنبال حمله افغان ها و بعد از آن بلایای طبیعی تخریب شده و تنها سردر زیبای آن که با کاشی های فیروزه ای رنگ کلمه «الله اکبر» بر روی آن نقش بسته است، بازمانده و به جای آن مجموعه شامل مسجد، مدرسه و بازار قدیم، امروز شاهد راه اندازی یک خیابان و خانه های مختلف در اطراف این اثر پرارزش هستیم.
عنوان سومین اثر ثبتی استان یزد هم به «مسجد جامع ابرکوه» (با شماره ثبتی ۱۹۷) تعلق می گیرد که از دوران مغول به جا مانده در مجاورت میدان اصلی شهر ابرکوه (میدان امام حسین(ع)) واقع شده است.
همچون خصوصیت های خاص مسجد جامع ابرکوه داشتن دو محراب است بدین سان که معماری محراب اول به سبک مغول بوده و محراب دوم برای تصحیح اشتباه زاویه محراب اول ساخته شده است.




منبع:

1400/05/10
13:14:19
0.0 / 5
620
تگهای خبر: بازار , شهر , كهن , گردشگران
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۱
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912