فراجا گردشگری

موزه قرآن در حال جمع آوری است

موزه قرآن در حال جمع آوری است فراجا: اعتراض ها نسبت به منتقل نشدن موزه قرآن از مرکز شهر تهران به کاخ سعدآباد، راه به جایی نبرد. معاون میراث فرهنگی کشور درباره ی دلیلهای جابه جایی این موزه به کاخ سعدآباد اظهار داشت که موزه قرآن به خاطر محدودیت ها در رنج بود. حالا مدیر موزه ملی قرآن آگاهی داده که آثار این موزه در حال جمع آوری است. هنوز محل استقرار موزه قرآن در کاخ سعدآباد بطور قطعی مشخص نشده است و تاریخی برای بازگشایی باردیگر آن مشخص نیست.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، موزه ملی قرآن در دهه ۷۰، با پیگیری روانشاد حسن حبیبی و برمبنای طرح معماری بهروز احمدی، در ساختمانی مدرن و متناسب با کاربری موزه در تقاطع خیابان های امام خمینی و ولیعصر افتتاح شد. در دل این موزه، آثار منحصربه فردی نگهداری می شود، از قرآن های خطی دوره تیموری و صفوی تا نسخه هایی با قدمت بالاتر از هزار سال، آثار خوشنویسان بزرگی چون میرعماد، عبدالمجید طالقانی و وصال شیرازی. مجموعه اولیه موزه بواسطه کوشش ناصر پازوکی، مدیر وقت موزه و میراث فرهنگی تهران، از منابع مختلف دولتی و اهدایی گردآوری شد.
حال این سوال مطرح است چرا سازه ای که با کاربری موزه و بعدها بطور ویژه برای صیانت از قرآن های خطی، آثار خوشنویسی و نسخ نفیس تولید شده است، مقرر است این کاربری را به خاطر «محدودیت های عبور و ضوابط امنیتیِ» آن نقطه از تهران از دست دهد؟
به اعتقاد برخی کارشناسان میراث فرهنگی «این انتقال، غیرکارشناسی، نگران کننده، فاقد شفافیت و پشتوانه کارشناسی، و تهدیدی برای یکی از شاخص ترین بناهای فرهنگیِ بعد از انقلاب است، که بدون جلب اعتماد عمومی، می تواند لطمه های جبران ناپذیری به سرمایه های معنوی کشور وارد سازد.»
بااینکه موزه قرآن در لیست موزه های پربازدید تهران قرار ندارد اما این نگرانی در کارشناسان میراث فرهنگی وجود دارد که با انتقال آن به کاخ سعدآباد، به سرنوشت دیگر موزه های این مجموعه همچون «میرعماد» گرفتار شود و بازدیدکنندگان کم تری حتی به نسبت قبل، سراغ آن بروند.
پرسش ها و ابهام های زیادی درباره ی این تصمیم مطرح است که هنوز هم پاسخ روشنی به آنها داده نشده است، همچون این که سرنوشت ساختمان فعلی که گفته می شد از طرف نهاد ریاست جمهوری به وزارتخانه میراث فرهنگی واگذار شده، چه خواهد شد؟ آیا در این تصمیم، نظر کارشناسان و حافظان میراث فرهنگی دریافت شده است؟ آثار این موزه مقرر است به چه شکلی منتقل شوند و تا زمان بازگشایی موزه، آثار آنچه خواهد شد؟ این مجموعه مقرر است به کدام ساختمان از مجموعه سعدآباد منتقل شود؟ آیا شرایط ضروری جهت حفاظت، نگهداری و نمایش عمومی این آثار که بیشتر نسخه خطی و مکتوب هستند، در محل جدید فراهم شده است؟
برای رسیدن به پاسخ این پرسش ها، ایسنا با فخرالدین صابری، مدیر موزه ملی قرآن گفت و گو داشت. صابری با اعلان اینکه «در حال حاضر در مرحله نقل و انتقال وسایل و آثار هستیم»، اظهار داشت: «آثار فرهنگی ـ تاریخی باارزش موزه ملی قرآن کریم، امین اموال دارند. لطفاً توجه داشته باشید که این آثار طبق ضوابط مشخص و با دقت بالا بسته بندی می شوند، ثبت و ضبط می شوند و سپس برمبنای همان ضوابط از محل فعلی به مخزن مورد نظر در مجموعه کاخ سعدآباد هدایت می شوند.»
او با اشاره به دغدغه های بیان شده، با این تأکید که «هیچ گونه جای نگرانی وجود ندارد»، اضافه کرد: «هیأتی متخصص بصورت دقیق بر روند کار نظارت دارند. اگر دقت و وسواس در این پروسه نبود، بطور قطع در دو روز ابتدایی می شد این جابه جایی را به انتها رساند. اما همین دقت، دلیل اصلی طولانی شدن کار بوده است؛ بسته بندی دقیق و منظم آثار.»
بگفته مدیر موزه ملی قرآن، «جمع آوری و جابه جایی آثار موزه ملی قرآن از دوشنبه هفته گذشته، یعنی ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ شروع شده است.»
مدیر موزه ملی قرآن در جواب این پرسش که تصمیم انتقال موزه توسط کدام نهاد اتخاذ شده است؟ توضیح داد: «ببینید، در این جابه جایی حسن نیت وجود داشته است و دارد. از ابتدا هم موقعیت استقرار این موزه مناسب نبود. دقت بفرمایید، [موزه قرآن] در جایگاهی قرار داشت که طبیعی بود انتظار بهره برداری بیشتری از آن وجود نداشته باشد، چون هم در محدوده طرح ترافیک بود و هم جای پارک مناسب نداشت، و بازدید برای عموم به آسانی ممکن نبود. بدین سبب تصمیم گرفته شد به محلی منتقل شود که در آن، آثار موزه بیشتر در دسترس علاقمندان قرار گیرد.»
صابری همین طور درباره محل جدید استقرار آثار موزه ملی قرآن و احتمال انتقال آثار به موزه آب در مجموعه سعدآباد با عنایت به این که مقرر است این موزه هم منتقل شود، اظهار داشت: «بله، صحبت هایی درباره ی انتقال آثار به ساختمان موزه آب شده است، اما این انتقال بطور قطع دائمی نیست. جای مناسب تری نسبت به آنجا درنظر گرفته شده است که متعاقباً اعلام خواهد شد. هنوز صددرصد معین نیست که آن محل کجاست، اما اعلام خواهد شد. البته مدیریت محترم کاخ سعدآباد دراین خصوص اطلاع رسانی خواهند کرد. منظورم این است که درحال حاضر فقط گفته شده است آثار به ساختمان موزه آب منتقل می شود، اما این که در آنجا افتتاحیه ای داشته باشیم یا نه، هنوز مشخص نیست و فعلا آثار به مخزن سعدآباد هدایت می شوند. »
مدیر موزه ملی قرآن درباره ی سرنوشت ساختمان فعلی موزه قرآن با عنایت به این که گفته می شود در زمان دکتر حبیبی به میراث فرهنگی واگذار شده است، اظهار داشت: «اطلاعی ندارم. درباره ی تصمیم گیری انتقال موزه و سرنوشت ساختمان فعلی باید از خود وزارتخانه میراث فرهنگی سوال شود.»
صابری درباره ی این که یکی از نگرانی های موجود این است که مردم به موزه ملی قرآن اعتماد کرده و آثارشان را به این مجموعه اهدا کرده اند. در این شرایط که معین نیست آثار چگونه و به کجا منتقل و تا زمان برگزاری باردیگر موزه در چه محلی و با چه شرایطی نگهداری می شود، علیرغم این ابهام ها چگونه مقرر است این اعتماد و اطمینان حفظ شود؟ اظهار داشت: «هدف و نیت اصلی، بهره برداری بهتر و بیش از این آثار است. موزه ملی قرآن کریم یکی از ظرفیتهای مهم نظام جمهوری اسلامی ایران در عرصه فرهنگی ـ مذهبی محسوب می شود. بطور قطع آثاری که از طرف مردم اهدا شده است یا توسط موزه خریداری شده اند، بازهم با هویت موزه ملی قرآن کریم نگهداری خواهند شد و در معرض بازدید عموم قرار خواهند گرفت. هیچ جای نگرانی وجود ندارد.»
او با اعلان اینکه «فعلاً تاریخ مشخصی برای افتتاحیه جدید مشخص نیست»، اضافه کرد: «الان نمی توانم [زمان بازگشایی موزه قرآن را] پیش بینی کنم، چون همانطور که عرض کردم، پروسه بسته بندی و انتقال با "دقت بالا" در حال انجام می باشد.»
صابری همین طور درباره ی یکی از دلیلهای این انتقال که کاهش تعداد بازدیدکننده ها ذکر شده است، اظهار داشت: «دقیق نمی دانم. این سوال را بهتر است از معاونت میراث فرهنگی بپرسید.»



منبع:

1404/02/24
09:52:16
0.0 / 5
15
تگهای خبر: حفاظ , شهر , كاربر , متخصص
این پست فراجا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست فراجا
نظر شما در مورد این پست فراجا
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
پربیننده های فراجا

پرچالشهای فراجا

جدیدترینهای فراجا

فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1404

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912

فراجا، بهترین جاها، مناسب ترین هزینه ، با فراجا سفر آسان را تجربه کنید.