فراجا گردشگری

از فیلترینگ تا اقامتگاه های بدون مجوز و شروع جنگ دوازده روزه مشکلات صنعت گردشگری کدامند؟

از فیلترینگ تا اقامتگاه های بدون مجوز و شروع جنگ دوازده روزه مشکلات صنعت گردشگری کدامند؟ به گزارش فراجا، یک فعال حوزه گردشگری اظهار داشت: در زمان برجام، بیشتر بوم گردی ها فعال شدند، حجم بالایی از گردشگران اروپایی وارد کشور شدند، چون در آن برهه مراکز اقامتی در کشور کم بود و بوم گردی ها این خلأ را جبران کردند. اما پس از آن متاسفانه با بازگشت تحریم ها و پاره شدن برجام، باردیگر تعداد توریستهای خارجی کاهش پیدا کرد. الان شاید بتوان اظهار داشت که این عدد نزدیک به صفر شده است. وضعیت فعلی هم که پیش آمده، بطورکامل شرایط را تحت شعاع قرار داده است.



به گزارش فراجا به نقل از خبر آنلاین، صنعت گردشگری روزهای سختی را سپری می کند، خصوصاً بوم گردی ها که در نبود بودجه و امکانات تلاش داشتند میزبان خوبی برای گردشگران باشند، اما همین وضعیت هم با شروع جنگ دوازده روزه بطورکامل مشکل تر شد، طوری که رییس جامعه انجمن های حرفه ای اقامتگاه های بوم گردی ایران می گوید: « اگر بخواهیم واقع بینانه نگاه نماییم، در روزهای جنگ اقامتگاه ها متضرر شدند، حتی حالا که ترک مخاصمه شده متاسفانه شرایط گردشگری کشور در وضعیت مناسبی قرار ندارد. بخش عمده گردشگران بوم گردی های ما را گردشگر های اروپایی تشکیل می دادند که هم اکنون به شدت کم شده است.»

یاور عبیری در این گفت و گو علاوه بر اشاره به وضعیت بوم گردی ها پس از جنگ دوازده روزه درباره ی مشکلات بنیادی تر صنعت گردشگری و بوم گردی ها صحبت می کند.

به گزارش پایگاه خبری راه نو آنلاین؛ متن کامل این گفت و گو در ادامه آمده است.



*شما لباس زیبای پوشیده اید، این لباس برای کرمانشاه است. در جنگ دوازده روزه کرمانشاه یکی از استانهای درگیر جنگ بود، اطلاع خاصی از آن منطقه دارید؟

من آن ۱۲ روز را در همان منطقه بودم. در حقیقت در روستا بودم و شبانه روز زیر آماج موشک ها قرار داشتیم. دشمن صهیونیستی با هواپیماهایش برخی پایگاه ها را، که به فاصله ۱۵ تا ۲۰ کیلومتری از روستای ما قرار داشتند، هدف قرار می داد. در حقیقت، استان کرمانشاه یکی از مناطق خط مقدم بود و متاسفانه لطمه زیادی دیده است. ان شاءالله باردیگر به روزهای خوب خود بازگردد و دولت نگاهی ویژه به این استان داشته باشد. در زمان جنگ ایران و عراق نیز، فکر می کنم شروع جنگ از کرمانشاه بود و پایانش هم در همان جا رقم خورد. حال نیز شاید بتوان گفت بیشترین صدمات را استان کرمانشاه متحمل شده است.

*در روزهای اخیر، شاهد همبستگی ملی حول گزاره وطن بودیم. اقشار و اقوام مختلف با گویش ها و پوشش های مختلف در کنار هم قرار گرفتند. نقش بوم گردی را در معرفی و شناخت اقوام، خصوصاً در بزنگاه هایی مانند این روزها، چه طور ارزیابی می کنید؟

خوشبختانه بوم گردی ها دراین خصوص بسیار مؤثر بودند. ما ۳۱ اردیبهشت جشن ملی روز بوم گردی را در کرمان برگزار کردیم. بوم گردی تنها صنفی است که با اقوام مختلف در ارتباطست. ما در بوم گردی ها شاهد وفاق اقوام هستیم. کلمه «وفاق» را که آقای پزشکیان نیز به کار بردند، دقیقاً در بوم گردی ها می توان مشاهده کرد. از تمام قومیت ها با زبان ها و پوشش های مختلف در بوم گردی ها حضور دارند و این تنوع فرهنگی، نوعی وفاق ملی به وجود آورده است. خوشبختانه این مساله شایسته توجه و پرداختن بیشتر است. بوم گردی ها نه فقط خیلی از سنت ها و مراسم ها را حفظ نموده اند، بلکه آنها را احیا نیز کرده اند. پوشش های محلی که در خیلی از نقاط از بین رفته بود، با بوجودآوردن یک بوم گردی در همان منطقه و روستا احیا شده اند. همچنین خیلی از غذاهای سنتی که در روستاها از بین رفته بودند، حال به لطف بوم گردی ها باردیگر زنده شده اند. کرمانشاه حال دومین شهر خلاق خوراک در یونسکو است. خیلی از غذاهایی که به ثبت رسیده اند، مدیون بوم گردی ها هستند که آنها را احیا و ثبت کرده اند. این نشان میدهد که بوم گردی چقدر می تواند در عرصه های مختلف همچون موسیقی سنتی، موسیقی فولکلور و مراسم آیینی مؤثر باشد.

من اعتقادم این است که بوم گردی یک الگوی موفق است. ما در این زمینه در سطح جهانی حرف برای گفتن داریم. شاید در سایر مراکز اقامتی مان چنین جایگاهی نداشته باشیم یا نتوانیم با کشورهای همسایه رقابت نماییم، اما در عرصه بوم گردی ها، می توانیم جهانی شویم.

*چه اطلاعاتی درباب وضعیت اقامتگاه ها و بوم گردی های سراسر کشور در این شرایط دارید؟ آیا لطمه دیدگی هایی گزارش شده است؟

خوشبختانه تاکنون گزارشی بر اساس لطمه فیزیکی به اقامتگاه ها دریافت نشده است و صدمه ای به این اماکن وارد نشده است.

*با توجه به جنگ ۱۲ روزه اخیر، وضعیت جذب توریست در اقامتگاه ها چه طور است؟

اگر بخواهیم واقع بینانه نگاه نماییم، در روزهای جنگ اقامتگاه ها متضرر شدند، حتی حالا که ترک مخاصمه شده متاسفانه شرایط گردشگری کشور در وضعیت مناسبی قرار ندارد. بخش عمده گردشگران بوم گردی های ما را گردشگر های اروپایی تشکیل می دادند که هم اکنون به شدت کم شده است. از طرفی، تورم طی سالیان اخیر تأثیر منفی بر اقتصاد خانواده ها گذاشته و تمایل به سفر کم شده است. به تدریج، سفر از برنامه های خانوار حذف می شود که نیازمند چاره جویی است.

اما از طرف دیگر در وضعیت فعلی، یک حرکت بسیار مثبت شکل گرفت که با عنوان «ایران همدل» شناخته می شود. از همان ساعات اولیه تجاوز رژیم صهیونیستی، بوم گردی های سراسر کشور پویشی را شروع کردند و خیلی از آنها آمادگی خودرا برای اسکان رایگان هموطنان در شهرهای بزرگ اعلام نمودند که این اقدام بسیار باارزش و بی نظیر بود.



*به نظرتان در وضعیت فعلی چه طور می شود گردشگری داخلی را رونق داد خصوصاً درباب بوم گردی؟

پیشنهاد ما این است که وزارت خانه ها برای پرسنل و کارمندان خود سفرکارت هایی صادر کنند تا به این طریق صنعت گردشگری داخلی تحریک شود. این اقدام نه فقط به رونق گردشگری کمک می نماید، بلکه به عنوان یکی از خدمات رفاهی وزارت خانه ها نیز قابل تعریف است و بار مالی خاصی بر دولت تحمیل نمی نماید. باتوجه به شرایط فعلی و مشکلات اقتصادی، این مساله بالاتر از پیش احساس می شود.

*فکر می کنید باتوجه به شرایط اخیر مردم باردیگر به اقامتگاه های بوم گردی روی خواهند آورد؟

مردم مسلماً به بوم گردی ها بازمی گردند. خوشبختانه ذائقه مردم تغییر کرده و به سوی بوم گردی ها سوق پیدا کرده است. مردم از زندگی شهری خسته شده اند و بدنبال آن هستند که به روستاها بروند، سکوت و آرامش و زندگی روستایی را تجربه کنند. خوشبختانه این تغییر ذائقه به سود بوم گردی ها بوده و ما به مرور شاهد آن بودیم. اما متاسفانه صنعت گردشگری به شکلی است که با کوچک ترین اتفاق، نخستین صنعتی هست که لطمه می بیند و آخرین صنعتی است که باردیگر به جریان می افتد. وضعیت فعلی برای ما تکرار شده است. متاسفانه شبیه به بازی مار و پله است؛ زمانی که می خواهیم کمی اوج بگیریم و گردشگری مان بهبود یابد، باردیگر لطمه می بینیم.

*در خصوص گردشگری خارجی، آیا جذب مجدد گردشگر ها قابل تصور است؟

شرایط گردشگری خارجی درحال حاضر با ابهاماتی روبروست و پیش بینی دقیقی ممکن نیست. از طرفی، موضوع ایران هراسی در بعضی کشورها تأثیر منفی برجای گذاشته است. برای رویارویی با این مسأله، لازم است وزارت میراث فرهنگی و دولت با افزایش بودجه تبلیغات خارجی، فرهنگ، آداب و رسوم و ظرفیتهای ایران را معرفی کنند. بودجه فعلی وزارتخانه پاسخگوی این نیاز نیست و دولت باید اعتباراتی را در این جهت اختصاص دهد تا در کشورهای مقصد، اقدامات تبلیغاتی گسترده ای صورت گیرد و گردشگران بیشتری جذب شوند.

مخاطب گردشگر خارجی ما کشورهای اروپایی و آمریکایی هستند، چون آنها علاقمند هستند که تجربه زندگی روستایی و عشایری را داشته باشند. پیش از وضعیت جنگ، ورود توریستهای خارجی (در سالیان ۹۵و۹۶ )خوب بود. نکته مهم این که در زمان برجام، بیشتر بوم گردی ها فعال شدند، چون در آن برهه مراکز اقامتی در کشور کم بود و بوم گردی ها این خلأ را جبران کردند. در آن زمان، حجم بالایی از گردشگران اروپایی وارد کشور شدند و جذب بوم گردی ها شدند. آن زمان، واقعا دوران خوبی برای بوم گردی ها بود. اما پس از آن، متاسفانه با تحریم ها و پاره شدن برجام، باردیگر تعداد توریستهای خارجی کاهش پیدا کرد. الان شاید بتوان اظهار داشت که این عدد نزدیک به صفر شده است. وضعیت فعلی هم که پیش آمده، بطورکامل شرایط را تحت شعاع قرار داده است. ان شاءالله سایه جنگ از کشور برداشته شود تا بتوانیم باردیگر کسب وکارمان را رونق بدهیم. امیدواریم که صلح پایدار برقرار بماند و شرایط مناسب ایجاد شود.

*شما در صحبت های تان به موضوع تبلیغ و اطلاع رسانی اشاره کردید. به نظر شما چقدر استفاده از اینترنت و پلت فرم های پرمخاطب برای جذب توریست خصوصاً برای بوم گردی ها ضرورت دارد؟

ما نیاز داریم که اطلاع رسانی بکنیم. یکی از ابزارهای تبلیغ به هر صورت اینترنت است. یعنی ما مجبوریم از پلت فرم هایی که طرفدار زیادی دارند استفاده نماییم به جهت اینکه مناطق گردشگری را شناسایی نماییم.

*با توجه به محدودیت هایی که در دسترسی به اینترنت وجود دارد، آیا این مسئله موانعی برای بوم گردی ها و اقامتگاه هایی که شما مسئول آن هستید به وجود آورده است؟

صددرصد، یکی از ابزارهایی که بوم گردی ها به آسانی می توانستند خودشان را تبلیغ کنند پلت فرم اینستاگرام بود. متاسفانه بحث فیلترینگ خیلی به ما صدمه زد. پلت فرم های داخلی نتوانستند آن طوری که پلت فرم خارجی هستند عمل کنند. اینستاگرام بهترین ابزار تبلیغاتی برای کار بچه های بوم گردی بود که الان با فیلتر شدن آن کار تبلیغات و معرفی مناطق بوم گردی خیلی سخت شده است. البته با فیلترشکن می شود به این پلت فرم ها وارد شد، شما درنظر بگیرید که در تهران باید فیلترشکن استفاده نماییم تا بتوانیم وارد اینستاگرام شویم. حالا وای به حال شهرهای مرزی که اینترنت ضعیف است، بدین سبب ورودشان به پلت فرم های فیلتر شده دشوار است و همین مسئله کسب وکار ما رو خیلی لطمه زده است.



*موضوعی که قبل تر شنیده می شد، توقیف یا پلمب تعدادی از اقامتگاه های بوم گردی به دلیلهای فرهنگی یا پوشش حجاب بوده است. آیا شما هم تجربه ای از این قبیل داشته اید؟

در گذشته همین چیزی که گفتید بود، بحث مشکلات حجاب و این مسایل خیلی به ما ضربه زد. بطورمثال ما نمی توانستیم به یک میهمان که زن و شوهر هستند، بگوییم حجاب درست کن. همسرش همراهش بود. خب اگر زیاد تذکر بدیم، می گوید تو چه کاره ای، و این موجب می شد که اقامتگاه ها تحت تأثیر قرار بگیرند و حتی برخی از اقامتگاه ها به خاطر همین مساله پلمب شد. مثل این که یک سوپرمارکت دارد کارش را انجام می دهد و یک خانم بی حجاب وارد می شود، گناه سوپرمارکته چیست؟ در صورتیکه من خودم در تهران در فضای عمومی، حتی در دانشگاه هم می رفتم، آن خانمی که حجاب رعایت نمی کرد مشکلی نداشت، ولی وقتی که می رسیدیم به شهرستان ها و روستاهای کوچک، اونجا مشکل ساز می شد.

نمونه هایی داشتیم در اصفهان و شهرستان هایش که حتی ورود کرده بودند به اتاق میهمان. این خیلی بده. مگه ما می توانیم چنین کاری انجام دهیم؟ یک اتاق وقتی که در اختیار میهمان قرار می گیرد، دیگر درش بسته است و حق ورود به اتاق نداریم مگر این که مشکلی پیش بیاید، ولی برای همین مسایل به اتاق میهمان ورود کرده بودند، حتی میهمان رو لخت کرده بودند که مطمئن شوند دختر است یا پسر، این واقعا در آن برهه زمانی خیلی لطمه به ما زد.

*این وضعیت هم اکنون به چه صورت است؟

حالا خوشبختانه در یک سال اخیر، از زمانی که دولت جدید تشکیل شده، دیگر ما آن مشکلات رو نداریم و از آن وضعیت عبور کردیم.

*در مورد اقامتگاه ها و حضور مردم در آنها، گاهی این انتقاد مطرح می شود که برخی از اقامتگاه ها ظاهر بکر روستایی را حفظ نموده اند، اما در درون آنها خدماتی ارائه می شود که چندان شبیه بوم گردی نیست و به صورتی خدمات مدرن بحساب می آید. آیا این انتقاد را قبول دارید؟

شاید برخی از بوم گردی ها این طور باشند. ما یک دستورالعمل ارزیابی برای بوم گردی ها داریم، اما درحال حاضر عملیاتی نشده است. اگر این دستورالعمل عملیاتی شود، مطمئناً روی کیفیت و خدمات اقامتگاه ها تأثیر خواهد گذاشت و موجب پیشرفت کیفیت بوم گردی ها می شود. قرار بود در همین هفته ها آنرا غائی نماییم و وزارتخانه اعلام نماید، ولی متاسفانه این حوادث موجب شد باردیگر به تأخیر بیفتد.

*با توجه به این که بوم گردی ها ارتباط نزدیکی با طبیعت دارند، گاهی این نگرانی مطرح می شود که توسعه آنها ممکنست به محیط زیست لطمه بزند. دراین خصوص چه تجربه ای داشته اید؟ حوزه اختیارات و نظارت شما چه طور است؟

من اعتقادم این است که هر بوم گردی که در منطقه بکری در روستا ایجاد شود، خودِ آن بوم گردی حافظ منابع و محیط زیست خواهد شد. این را ما لمس کرده ایم. بطورمثال در بعضی روستاها افراد محلی قبلاً شکارچی بودند، اما با بوجودآوردن بوم گردی و حضور توریست در آن منطقه، آن شکارچی ها تبدیل شدند به حافظان گونه های محیط زیستی.

این اتفاق بدین سبب می افتد که آنها بوسیله گردشگران درآمد کسب می کنند. بطورمثال وقتی گردشگری می خواهد لانه کبک را ببیند، همان شکارچی قبلاً کبک را شکار می کرد، ولی حال آنرا نشان میدهد و حفاظت می کند، چون برایش منبع درآمد شده است.

خوشبختانه در بوم گردی ها، نمونه های زیادی داریم که در آن گونه های جانوری حفظ می شوند. یکی از وظایف ذاتی بوم گردی هم همین است، حفظ طبیعت و احیای مناطق.

*انتقادی که گاهی مطرح می شود این است که توسعه بوم گردی ها موجب بروز پدیده ای شبیه به زمین خواری می شود؛ به این صورت که افرادی در مناطق بکر مبادرت به گرفتن زمین می کنند و سپس اقامتگاه بوم گردی راه می اندازند. آیا شما با چنین پدیده ای مواجه بوده اید؟

من اطلاعی از آن ندارم. زمانی که مجوز برای ایجاد بوم گردی صادر می شود و آن مجموعه ایجاد می شود، از آن زمان به بعد زیرمجموعه ما محسوب می شوند و ما باخبر هستیم که بوم گردی به وجود آمده است. حالا شاید پیش از آن، به قول شما، افرادی برای گرفتن مجوز اقدام نموده باشند و زمین خواری کرده باشند، اما ما از آن اطلاعی نداریم. زمانی که عضو ما می شوند، یعنی مجموعه به وجود آمده و درحال فعالیت است.



*برای آینده، کدام موانع برای شما نگران کننده است؟ چه موانعی وجود دارد که مانع توسعه اقامتگاه ها و بوم گردی شود؟

بوم گردی یک الگوی موفق است. مهاجرت معکوس به روستاها را رقم زده و از مهاجرت روستاییان به شهر جلوگیری کرده است. در حوزه کاهش فقر در مناطق محروم نیز نقش دارد. بوم گردی فقط برای خود سودآور نیست، بلکه به جامعه محلی نیز سود می رساند، بدین سبب نیاز به توجه دارد.

یکی از مسایل اصلی، بحث تسهیلات است. ما در وضعیت فعلی خصوصاً نیازمند بسته های حمایتی دولت هستیم. این صنعت لطمه دیده و بازهم درحال لطمه دیدن است و مطمئناً ترمیم آن زمان بر خواهد بود. بسته های حمایتی می تواند شامل تسهیلات ارزان قیمت، کمک های مالیاتی یا معافیت های مالیاتی برای بوم گردی ها باشد. همین طور در بحث بیمه تامین اجتماعی، دولت می تواند با پرداخت یارانه هایی کمک نماید تا بوم گردی ها بتوانند سرپا بمانند.

برای مثال، در همین دوره ۱۲ روزه، بیشتر بوم گردی ها اقامت های خودرا بصورت رایگان در اختیار مردم گذاشتند. فکر نمی کنم صنف دیگری را بتوان یافت که چنین اقدامی انجام داده باشد. خوشبختانه بوم گردی ها این کار را انجام دادند. ما نتوانستیم آن طور که باید، این اقدام را بازتاب رسانه ای بدهیم، چون با محدودیت های اینترنت مواجه بودیم. اما شاید بتوانم با جرأت بگویم تنها صنفی که در بین همه صنوف، اقامت را رایگان ارائه داد، بوم گردی ها بودند.

این موضوع برای من، که عضو کوچکی از این خانواده هستم، موجب افتخار است. وقتی ما اینگونه به مردم کمک می نماییم، انتظار داریم که دولت هم از این بخش حمایت کند. بوم گردی ها در این یک سال کمتر کار کرده اند. همانطور که گفتم، تورم نیز روی سفرهای مردم تأثیر گذاشته بود. دولت باید وام های ارزان بدهد تا بوم گردی ها هم بتوانند توسعه یابند و هم تجهیزات خودرا بروزرسانی کنند تا ان شاءالله بتوانند سرپا بمانند.

اقامتگه های غیرمجازها به ما لطمه می زنند. تصور کنید در یک روستا، یک بوم گردی با مجوز فعالیت می کند، اما ۱۰ خانه دیگر بصورت بدون مجوز مشغول فعالیت هستند. این ها به بوم گردی های مجاز لطمه می زنند، چون ما باید تمام شرایط و قوانین کشور را رعایت کنیم: از بحث محرمیت گرفته تا مالیات، عوارض، بیمه حریق و بیمه مسئولیت مدنی. همه این ها بر قیمت غائی تأثیر می گذارد. اما آن هایی که هیچ یک از این الزامات را رعایت نمی کنند، قیمت پایین تری دارند، در نتیجه مسافر به سوی آنها می رود. این رشد قارچ گونه اقامتگاه های بدون مجوز باید توسط دولت، قوه قضاییه و اماکن کنترل شود.

پلتفرم های داخلی نیز متاسفانه درحال سوءاستفاده هستند. وقتی که ما در کشور شاید کمتر از ۲۰ هزار مرکز اقامتی مجاز داریم، چرا برخی پلت فرم ها تعداد بسیار بیشتری را در فهرست خود نمایش می دهند؟ چون خانه های ویلایی و سوئیت های اجاره ای را نیز اضافه کرده اند. چرا باید این ها در پلت فرم قرار بگیرند؟ انتظار می رود ساماندهی شوند. تعدادی از این پلت فرم ها قدرت زیادی دارند و تراکنش های مالی بالایی را مدیریت می کنند، اما این ضربه به کسب وکارهای خرد و محلی است. حتی پلتفرمی وجود دارد که سوئیت های روزانه را بصورت ساعتی اجاره می دهد. این یعنی مرکز فساد. چنین پلتفرمی اصلاً نباید اجازه فعالیت داشته باشد. لازم است قوه قضاییه وارد عمل شود و از چنین اقداماتی جلوگیری نماید. این ها به صنعت گردشگری لطمه می زنند. ان شاءالله با پایداری شرایط کشور، من شخصاً پیگیری خواهم کرد تا نسبت به این موارد اقدام قانونی انجام دهم.

۲۳۳۲۳۳



منبع:

1404/04/21
13:27:27
0.0 / 5
188
تگهای خبر: آنلاین , اقامت , بروزرسانی , بیمه
این پست فراجا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این پست فراجا
نظر شما در مورد این پست فراجا
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲
پربیننده های فراجا

پرچالشهای فراجا

جدیدترینهای فراجا

فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1404

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912

فراجا، بهترین جاها، مناسب ترین هزینه ، با فراجا سفر آسان را تجربه کنید.