فراجا گردشگری
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی خراسان رضوی:

سرباز هخامنشی را از كاخ مركزی تخت جمشید دزدیده بودند

سرباز هخامنشی را از كاخ مركزی تخت جمشید دزدیده بودند به گزارش فراجا رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان رضوی اظهار داشت: تخت جمشید یكی از نادر آثار تاریخی- فرهنگی و میراث بشری است كه سرباز هخامنشی از كاخ اصلی آن ربوده شده بود.


به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، دكتر بختیاری در مراسم رونمایی از نقش برجسته سرباز هخامنشی در موزه خراسان بزرگ اظهار نمود: تعداد زیادی از این نقش برجسته ها هنوز هم در كشورهای دیگر به سر می برند كه برای بازگرداندن این آثار به كشور اول باید ثابت نماییم كه این آثار متعلق به كشور ما است.
وی بیان كرد: ساخت تخت جمشید پس از استقرار و انسجام بخشی حكومت هخامنشیان در سال 520 پیش از میلاد پس از شروع پادشاهی كوروش كبیر آغاز می گردد و چیزی حدود 120 سال ساخت آن به طول انجامید و در دوران اردشیر اول، دوم و سوم این مجموعه تكمیل شد.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی اضافه كرد: تخت جمشید در جلگه مرو دشت استان فارس در دامنه كوهی به نام كوه رحمت در فاصله هفت كیلومتری پاسارگاد ساخته شده است.
بختیاری افزود: تخت جمشید ابتدا بر مبنای یك مهندسی خاص ساخته می شود؛ قسمتی كه این نقش برجسته به سرقت رفته است در كاخ مركزی قرار دارد كه هندسه اصلی كاخ تخت جمشید راشكل می دهد.
وی عنوان كرد: تخت جمشید كاخ و منطقه مسكونی نیست، در واقع یك گنج نامه شایسته ای است برای اندوختن ثروت فرهنگی و مادی امپراطوری هخامنشیان؛ تخت جمشید جایگاه باشكوهی برای برگزاری مراسمی بود كه شاه ایران برای سران و نمایندگان 27 كشور تابعه ایران و برگزاری جشن نوروز بوجود آورده بود كه در واقع در ایران باستان شكل گرفت و در دوران هخامنشی به اوج خود رسید و با تولید جایگاهی به نام تخت جمشید این امر نهادینه شد و تا به امروز این میراث كهن به ما منتقل شده است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی اظهار داشت: در تخت جمشید نقش برجسته های وجود دارد به نام دو پیكر گاو و شیر كه در واقع اعتدال نوروزی را نشان می دهند، دو صورت فلكی گاو و شیر كه شیرنماد آسمان و گاو نماد زمین است كه در كنار یك دیگر بركت و آبادانی را به ارمغان می آورند و این چرخه در 12 ماه سال ادامه پیدا می كند و این روایت نجومی این اثر است.
بختیاری افزود: در تخت جمشید فضاهای متعددی داریم كه توسط چند پادشاه هخامنشی بوجود آمده است مانند تالار شورا، كاخ هودیش كه نقش برجسته های زیادی با هنرمندی و مصالحی كه از اقصا نقاط كشور و دیگر كشورها وجود داشت ساخته شد.
وی افزود: برای چوب پوش ها و سقف كاخ ها ازچوب سدر لبنانی استفاده شده بود كع توسط اسكند در آتش سوزی تخت جمشید از بین رفت و تنها نقش برجسته ها، كاخ ها و تالار ملل كاخ شاهی و... باقی مانده است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی تصریح كرد: شكوه و عظمت فرهنگ و تمدن ایران زمین كه طی هزاران سال به ما منتقل شده است را می توانیم در تخت جمشید مشاهده نماییم كه مورد توجه جهانیان هم قرار گرفته و در لیست میراث جهانی به ثبت رسیده است.
بختیاری اضافه كرد: اثری كه رونمایی گردید بخشی از نقش برجسته های تالار شورا است مكانی كه هندسه ی تخت جمشید بر مبنای آن شكل گرفته و در سال 1316 به سرقت می رود.
وی تشریح كرد: هرث ول از سوی حكومت وقت از موسسه شرق شناسی داشگاه شیكاگو آمریكا مامور می گردد كه تخت جمشید را حفاری كند، از سال 1311 تا 1316 این حفاری انجام می گردد و تالار مركزی و نقش برجسته ای كه بخشی از این تالار است كشف می گردد اما ظاهرا این تكه در سال 1316 به سرقت می رود.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی اضافه كرد: این نقش برجسته مدتی مفقود بوده است تا بعد در موزه ی مونترال كانادا به مدت 60 سال به نمایش گذاشته می گردد و سپس باردیگر به سرقت می رود و در منهتن نیویورك پیدا می گردد كه در واقع با اقدامات دیپلماسی كه توسط سازمان میراث فرهنگی و وزارت امور خارجه به انجام می رسد مالكیت این اثر به نام ایران به اثبات می رسد و این اثر به ایران باز گردانده می گردد.
بختیاری مطرح كرد: كوروش كبیر پس از این كه با مادها اتحادیه تشكیل و امپراطوری هخامنشی را در ایران و در سطح جهان به وجود می آورد به مناطق مختلف حمله می كند و كشورهای زیادی را بعنوان ساتراپی تحت حكومت ایران در می آورد، این كشورها شامل منطقه شمال و شمال شرق كشور می گردد و بعد ازآن داریوش كبیر ساتراپی منطقه شمال شرق را كه بعدها به نام خراسان بزرگ معروف می گردد تحت انقیاد ایران در می آورد.
نقش برجسته سرباز هخامنشی نماد موفقیت دیپلماسی جمهوری اسلامی است
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، ابوالفضل مكرمی فر مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم در این مراسم، اظهار نمود: این اثر در میان سال های 1305 تا 1315 چیزی حدود 90 سال قبل از تخت جمشید به سرقت رفته و محل اصلی این اثر در بخش مركزی تخت جمشید (تالار شورا) قرار گرفته بوده است كه از آن جا سرقت و سپس از كانادا و آمریكا سر در می آورد.
وی اضافه كرد: همزمان با سفر رئیس جمهور به نیویورك با پی گیری های وزارت خارجه و معاونت میراث فرهنگی كشور و همینطور سازمان حقوقی بین المللی این اثر كه در سال 2017 در نمایشگاهی در آمریكا به نمایش گذاشته شده و پس از آن قرار بود در یك حراجی عتیقه به فروش برسد توقیف و به ایران بازگردانده شد.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی تصریح كرد: بعد از این تشكیلاتی در سازمان از جانب یگان حفاظت با سازمان های داخلی، وزارت امورخارجه و... تشكیل شد تا بتوانیم آثاری كه در داخل و خارج سرقت شده اند را به كشور بازگزدانیم، تا شاهد تكرار چنین اتفاقی برای هویت تاریخی كشور نباشیم.
مكرمی فر اضافه كرد: این اثر كه امروز از آن رونمایی گردید به مدت یك ماه از ساعت 9 بامداد تا 5 بعدازظهر حتی در ایام تعطیل در موزه خراسان بزرگ در معرض دید همگان قرار خواهد گرفت.
وی افزود: مشهد پس از تهران دومین شهری است كه این اثر در آن به نمایش گذاشته می شود؛ پس از مشهد این اثر به استان سیستان و بلوچستان منتقل خواهد شد و سپس به دیگر استان هایی كه در برنامه قرار دارند؛ سفر خواهد نمود.
دبیر: شیده ناعمی



1397/10/25
16:33:55
5.0 / 5
4511
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912