گزارش مهر از تعامل دو نهاد در یك شهر
آثار قزوین با تعامل بودجه شهرداری وتخصص میراث فرهنگی حفظ شدند
به گزارش فراجا نمونه همكاری بین شهرداری بعنوان نهادی كه بودجه مناسبی دارد با میراث فرهنگی كه توان تخصصی با بودجه ناكافی دارد، را می توان در شهر قزوین مشاهده كرد تعاملی كه منجر به حفظ آثار تاریخی شده است.
به گزارش فراجا به نقل از مهر، شهرداری قزوین و اداره كل میراث فرهنگی استان قزوین به تعامل برای همكاری در جهت حفظ آثار تاریخی رسیده اند. یكی از شهرهایی كه شهردارانش برای حفظ میراث فرهنگی و آثار تاریخی تلاش می كند همین قزوین است كه به آن اصفهان كوچك هم می گویند. قزوینی كه در فاصله ای دو ساعته با پایتخت قرار دارد و گردشگران زیادی را به سمت خود جذب می كند اما هنوز نتوانسته بعنوان یكی از شهرهای مهم گردشگری برای خارجی ها باشد. با این وجود اما تلاش مدیران شهری بر این است تا آوازه این شهر را نه تنها به گوش ایرانیان بلكه به جهانیان برسانند. بنابراین است كه هر از گاهی در این شهر همایش های مهم برگزار می گردد. از برگزاری همایشی در حوزه جاده ابریشم گرفته تا تورهای آشناسازی برای خبرنگاران رسانه های داخلی و خارجی. روز قزوین هم كه مصادف با نهم شهریورماه است، هر سال جشن های متعددی در این شهر برگزار می گردد و همایش های مختلفی با حضور میهمانان خارجی برپا می شود تا توجه دیگران به این شهر جلب شود. تبلیغ در حوزه گردشگری شهر تنها محدود به برگزاری تورهای آشنا سازی و یا همایش ها نشده است در قزوین هر از گاهی شاهد اجرای یك برنامه متفاوت برای گردشگران هستیم. امسال در شهر قزوین اتوبوس های دو طبقه گردشگری مسافران را جابه جا می كند این اتوبوس ها به مجانی مسافران را به سمت جاذبه ها می برد. طرح دیگر این شهر برای دوچرخه سواران است كه برای نخستین بار مسیرهای دوچرخه سواری را تعیین كرده اند تا بتوانند گردشگران را با مسیرهایی كه به جاذبه ها ختم می شود، برسانند و یا ایجاد مسیرهای پیاده روی كه به جذابیت های این شهر افزوده است.
شاید علاقه شهرداران به میراث تاریخی شهر است كه سبب شده آنها برای ارتقای صنعت گردشگری و میراث فرهنگی زادگاهشان تلاش كنند. خیلی از اماكن تاریخی توسط همین نهاد مرمت و بازسازی شده است نمونه آن در پروژه كاروانسرای سعدالسلطنه قابل مشاهده می باشد. كاروانسرایی كه مخروبه و در اختیار سازمان میراث فرهنگی بود اما صندوق حفظ و احیا آنرا به سازمان فرهنگی هنری شهرداری سپرد و حالا یكی از مهمترین جاذبه های شهر شده است كه در آن صنایع دستی فاخر به فروش می رسد. بعضی از حجره های آن هنوز خالی است اما هر كسی اجازه ورود به حجره ها را ندارد مگر اینكه سابقه درخشانی از خود به شهرداری بدهد و بتواند در این كاروانسرا اتراق كند و صنایع دستی و یا خوراك سنتی بفروشد و فعالیت فرهنگی داشته باشد. مجموعه گردشگری باراجین هم نمونه دیگری از فعالیت های شهرداری در حوزه گردشگری می باشد. این مجموعه توانسته پناهگاهی برای حیوانات باشد و گردشگران را از داخل شهر به این مجموعه هدایت كند. مجموعه ای كه اخیرا در كنارش اقامتگاه بوم گردی هم بوجود آمده است.
آثار ومجموعه های دیگر هم یا با همكاری شهرداری در حال مرمت است و یا شهرداری در انتظار واگذاری آن بناهاست تا بتواند از این آثار هم برای حضور گردشگران بهره ببرد. آن طور كه برای عمارت های نزدیك به مسجد جامع چنین طرح هایی را پیاده كرد. در این باره، علیرضا خزائلی سرپرست اداره كل میراث فرهنگی استان قزوین كه تا قبل از این مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی و معاون برنامه ریزی و توسعه شهرداری قزوین بوده، به خبرنگار مهر اظهار داشت: میراث فرهنگی یك دستگاه جدی با مسئولیت های جدی تر است و شهرداری ها و میراث فرهنگی فرصت ها و زمینه های همكاری مشتركی دارند در عین حال كه امكان دارد در بعضی شهرها نقاط غیر مشترك و تفاوت نظر هم وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: میراث فرهنگی ذاتاً دستگاهی است كه نمی تواند از این نظرات كوتاه بیاید چون وظیفه اش در استان ها و شهرها و محوطه های تاریخی واضح است در قزوین همه تاكید ما بر این است كه در زمینه نقاط مشترك شهری با همه دستگاه ها و همه حوزه ها نهایت همكاری را داشته باشیم. شهرداری از این جهت برای ما اولویت دارد كه یك نهاد عمومی غیر دولتی است و ما را به مردم نزدیك تر می كند بودجه خوب هم كه مربوط به سنوات گذشته بوده است و الان وضعیت اقتصادی آنها را در تنگنای بیشتری قرار داده است. این كارشناس اظهار داشت: ما در دورانی به سر می بریم كه بیشتر از جیب مان باید از مغزمان استفاده نماییم و هوشمندانه تصمیم بگیریم ما تلاش داریم كه ارتباطمان بیشتر شود و به لایه های عموم مردم و متخصصان برسد یعنی از توان مردم در هر سنی استفاده نماییم امیدوارم نوروز امسال همه مردم قزوین از هر قشری با هر سنتی بتوانند یك اتحاد كامل را برای شأن و جایگاه میراث فرهنگی به جا بیاورند و به دنبال آن بتوانیم تحولی در تاریخ و فرهنگ قزوین به وجود بیاوریم. شهرداری قزوین و اداره كل میراث فرهنگی قزوین كه با انتصاب مدیركل جدید، حالا هر دو هم نظر با یكدیگر هستند، مقرر است در همكاریهای مشترك اقدامات بیشتری را در حوزه احیای آثار تاریخی و رونق گردشگری شهر انجام دهند آنها در نظر دارند تا در سالهای آینده تعداد گردشگران شهر را بیشتر كنند و توجه گردشگران تهرانی را به سمت قزوین جلب كنند اما آنها به یك چیز بیشتر از هر چیز نیاز دارند كه آن هم سرمایه گذار برای ایجاد مراكز اقامتی مناسب می باشد. مراكز اقامتی كه همسان با شهر ساخته شود یا فعال كردن بوم گردی ها در شهر تا بتواند جوابگوی نیاز اقامتی گردشگران باشد. جدای از آن باید در نظر گرفت كه اگر بودجه شهرداری و علاقه شهرداران با تخصص و كار كارشناسی میراث فرهنگی در شهرها تلفیق شود نتیجه ای قابل توجه خواهد داشت. اتفاقی كه اگر در همه شهرهای دیگر بیفتد آثار باستانی شهرها در جهت توسعه تخریب نخواهد شد و هر روز شاهد از بین رفتن آثار باستانی و خانه های تاریخی در جایی مانند شهر شیراز نخواهیم بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب