تیغ معدن كاران این دفعه زیر گلوی تنگه بردول
به گزارش فراجا مردم پارسیان تا همین ۵۰ سال پیش در تنگه بردول زندگی می كردند؛ تنگه ای تاریخی در استان هرمزگان كه هنوز هویت این شهر است و حالا با صدور مجوز برای فعالیت معادن، این هویتِ شهری به خطر افتاده است.
به گزارش فراجا به نقل از ایسنا، مردم این منطقه تاریخی برخلاف بسیاری از دیگر نقاط كشور عمل می كنند؛ آنها برای حفاظت از وطن اصلی خود یعنی تنگه بردول، زنجیره انسانی تشكیل داده و درخواست لغو مجوزِ فعالیت معدن در محوطه تاریخی طبیعی این تنگه را دارند، مجوزی كه دو سال قبل هم داده شده بود، اما با اعتراض ها و تجمع های مردمی آنرا لغو كرده بودند، ولی بار دیگر همان مجوز صادر شده و حالا به رگ غیرت مردم منطقه برخورده كه مقرر است سنگ شكن ها نقطه هویتی و محل زندگی گذشتگان شان را از روی زمین حذف نمایند.
در طول چند روز گذشته تحصن مردم شهر پارسیان در استان هرمزگان و بستن زنجیره انسانی دور محوطه تاریخی و طبیعی «بردول» نمونه ای كم نظیر و قابل توجه از درخواستِ مردمِ بومی این منطقه جنوبی كشور است كه از مسئولان درخواست كرده اند تا به جای صدور مجوزهای بی شمار برای فعالیت معادن در این محوطه تاریخی، به فكر حفاظت از هویت شهر باشند.
احمد مباركی - فعال میراث فرهنگی و بومی شهرستان پارسیان - در گفتگو با ایسنا می گوید: تنگه «بردول» منطقه ای طبیعی و تاریخی با قدمت تاریخی بسیار زیاد است كه تا همین ۵۰ سال قبل مردم این منطقه در آن تنگه زندگی می كردند، اما با ایجاد شهرستان پارسیان در همین منطقه، به مرور تنگه بردول از جمعیت خالی شد، هر چند مردم منطقه همچنان آن منطقه را بعنوان هویت تاریخی شهر خود می دانند.
او درباره آثار تاریخی باقی مانده در این تنگه تاریخی می گوید: در این تنگه تاریخی و طبیعی، هم اكنون شش آسیاب آبی و جدول های ساروجی در داخل تنگه كه تا بیرون تنگه هم كشیده شده و مردم از آن استفاده می كردند باقی مانده است. همینطور از آب چشمه داخل تنگه برای مصارف كشاورزی استفاده می شد، اما در صورت فعالیت معادن در این منطقه از شهرستان پارسیان، همه این آثار تاریخی و هویت منطقه از بین می رود.
این فعال محیط زیست همینطور با اشاره به این كه این تنگه تاریخی دقیقا روبه روی شهر قرار دارد و در صورتیكه فعالیت معادن آغاز شود، بطور قطع گرد و غبار میهمان همیشگی مردم شهر پارسیان است، ادامه می دهد: از جانب دیگر اگر جمعیت شهرستان پارسیان ۶۰ هزار نفر باشند، به اندازه هر دوهزار نفر یك معادن فعالیت می كند.
او تاكید می كند: وضعیت كنونی ایجادشده برای این محوطه تاریخی و مجوزهای مكرری كه برای آغاز فعالیت معادن در این مناطق صادر می شوند، به مردم منطقه برخورده است.
او با بیان این كه پیشتر معدن دیگری مجوز گرفته بود كه با مخالفت مردم آن منطقه لغو شد، می افزاید: اما صدور این مجوز دوم بار دیگر سبب تحصن و اعتراض مردم منطقه شد، هر چند متاسفانه این اعتراض هنوز به جواب نرسیده است.
مباركی با تاكید بر این كه پرونده ثبتی محوطه تاریخی بردول تهیه شده و به قول كارشناسان میراث فرهنگی، این محوطه تاریخی تا كمتر از یك ماه آینده در لیست میراث ملی به ثبت می رسد، ادامه می دهد: موقعیت تاریخی و بكر «تنگه بردول» اهمیت زیادی دارد و در صورت آغاز فعالیت معادن در این منطقه، حتی ساروجی های داخل تنگه هم به صورت كامل از بین می روند.
مباركی تحصن مردم منطقه تاریخی بردول در روز سوم آبان را نشانه ای از علاقه مردم این منطقه برای حفاظت از این تنگه تاریخی عنوان می كند.
خبرنگار ایسنا در تلاش است تا با صحبت با رضا برومند - مدیر كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هرمزگان -، پیگیری های این اداره كل را برای حفاظت از این محوطه تاریخی جویا شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب