فراجا گردشگری
حسن بلخاری در نشستی مطرح كرد؛

دولت كمك نماید فرش دستباف به جهیزیه اضافه شود

دولت كمك نماید فرش دستباف به جهیزیه اضافه شود به گزارش فراجا رئیس گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی فرهنگستان هنر در نشست فرش، سنت و هنر با اشاره به اینكه دولت كمك نماید فرش دستباف به جهیزیه اضافه شود اظهار داشت: سرمدی كه نسبت به فرش دستبافت بود، از بین رفته است.



به گزارش فراجا به نقل از مهر، نشست خبری همایش فرش، سنت و هنر طی قبل از ظهر امروز سه شنبه ۲۰ خرداد در فرهنگستان هنر به مناسبت روز جهانی صنایع دستی برگزار گردید.
در این برنامه علیرضا اسماعیلی سرپرست فرهنگستان هنر اظهار داشت: پس از اینکه گروه های تخصصی فرهنگی فعال شد یکی از مباحث مهم در گروه های سنتی و دستی فرش دستباف ایران بود، در این راستا سلسله نشست هایی درباره جایگاه خاص فرش دستباف پیشنهاد شد که این همایش مقرر است به آن موضوعات بپردازد.
وی اظهار داشت: کشور ما یکی از خاستگاه های فرش دستباف در جهان است این هنر فاخر از جنبه های گوناگون همچون فرهنگ و هنر حائز اهمیت می باشد، فرش دستباف بعنوان عمومی ترین هنر با طرح و نقش های مختلف جلوه گاهی از ذوق، ادراک شناسی و فنون هنرمند ایرانیان در طول تاریخ بوده و است. در ایران به فرش دستباف تنها بعنوان کالا یا زیرانداز نگاه نمی گردد بلکه بعنوان یک فرهنگ تصویری، نوشتاری و اسطوره ای به آن پرداخته می شود.
اسماعیلی افزود: فرش دستباف با خیلی از هنرها مثل شعر، نقاشی و صنایع دستی پیوند دارد. همینطور از جنبه سازگاری با محیط زیست هم حائز اهمیت می باشد.
سرپرست فرهنگستان هنر با اشاره به اینکه افراد زیادی در حوزه تجارت فرش دستباف مشغول به کار هستند اظهار داشت: هنر فرش با کمترین هزینه بیشترین دستاورد را در خانواده های ایرانی دارد. فرهنگستان هنر هم در فعالیتهای خود به این مورد در چارچوب همایش و نشست های تخصصی، چاپ و نشر منابع فعالیت داشته و در بخش ترجمه آثاری در اینباره نوشته شده است.
در ادامه حسن بلخاری رئیس گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی فرهنگستان هنر اظهار داشت: در زمستان شاهد برگزاری این همایش علمی هستیم، غیر از اینکه هشت میلیون نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در ارتباط با فرش ایرانی فعالیت می نمایند می توانیم بگوییم قدمت تاریخی ملت ایران در فرش ایرانی با اثر هنرمندانه فرش پازیریک قابل اثبات است.
بلخاری افزود: متأسفانه در حدود ۷۰ سال پیش به علت برخی مسائلی که رخ داده آن سرمدی و استادی که نسبت به این هنر داشته ایم از دست دادیم و تجارتی که منبع اصلی ثروت ایران بود از دست رفت.
در ادامه تورج ژوله دبیر علمی این همایش با توضیحاتی درباره بخش های مختلف همایش فرش، سنت و هنر بیان نمود: هدف ما از برگزاری این همایش آن است که هویت فرش دستباف را با ساختار درستش پررنگ تر ببینیم. این همایش دارای سه بخش علمی، نمایشگاهی و بخش فیلم است.
وی اظهار داشت: در ارتباط با فرش و هنر آن و دانش فرش شناسی ایران از دنیای غرب بیشتر از یک قرن عقب است. آلمانی ها بیشتر در این حوزه پرچمدار بوده اند اما در ایران حدود ۲۵ سال است که نگاه علمی به فرش دستباف به وجود آمده است. حالا افراد می توانند دیپلم فرش بگیرند و یا اینکه ۶ سال است در مقطع دکتری فرش تحصیل می کنند. در دنیای غرب جنس شناخت و فرش شناسی مادی بوده در این حوزه هم کارهای بزرگی انجام شده است.
ژوله با اشاره به اینکه مبانی نظری این علم و دانش را ما باید تعریف نماییم، اظهار داشت: در بخش فراخوان علمی انتظارمان این است که فرش پژوهان مقالات خویش را ارسال نمایند.
وی اظهار داشت: بخش دیگری از این رویداد مقرر است در ارتباط با نگاه فرهنگی و هنری فیلمسازان به حوزه فرش دستباف باشد. ما فیلم هایی که در این رابطه وجود دارد را رصد و شناسایی می نماییم مقرر است در یکی از این روزها به مبحث فیلم بپردازیم و فیلمسازان و کارشناسان مطرح فیلم ها را نقد و بررسی نمایند و ببینیم چقدر به فرش دستباف و فعالان این حوزه نگاه درستی شده است.
ژوله همینطور در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره اینکه چرا فرش دستباف ایرانی کمتر در خانه ایرانیان دیده می شود، اظهار داشت: اگر به فرش بعنوان سنت نگاه نماییم این مورد شاید درست باشد. سنت چیزی نیست که یک شبه بوجود آمده باشد و به این راحتی کمرنگ نمی گردد. فرش دستباف همیشه در حال تغییر بوده است اما این مورد به نگاه ما برمی گردد. اگر وسع ما نمی رسد فرش دستباف بخریم چقدر به این مورد فکر کرده ایم که هر ایرانی باید یک فرش دستباف در خانه اش داشته باشد. چون فرش دستباف بخشی از هویت ماست. کسانی که به قیمت ارزان، سنگین بودن آن و مشکلات شست و شوی فرش دستباف توجه می کنند همان هایی هستند که به این مورد فکر نکرده اند آیا می توان فرش دستباف خوبی هم تهیه کرد یا خیر اما من می گویم امروزه فرش ماشینی هم قیمت با فرش دستباف وجود دارد ما باید مردم را بیشتر با این مورد آشنا نماییم. آنها باید به این لزوم برسد که ایرانی باید یک فرش دستباف داشته باشد.
حسن بلخاری هم در تکمیل این صحبت اظهار داشت: بنا به مؤلفه های گوناگونی همچون گرانی متأسفانه فرش دستباف از زندگی عمومی ما خارج شده اما واقعیت این است اثر و جایگاهی که فرش در نظام فرهنگی ما داشته می دانیم دیگر وجود ندارد. پیشنهاد مشخص من این است که دولت باید در این حوزه ورود کند حتی می توان تسهیلاتی داد تا در هر جهیزیه یک فرش دستباف وجود داشته باشد.

1399/03/23
19:39:09
5.0 / 5
2605
تگهای خبر: صنایع دستی , هزینه , همایش , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912