فراجا گردشگری
گزارش فراجا؛

تخریب گنبد امامزاده حسین (ع) قزوین

تخریب گنبد امامزاده حسین (ع) قزوین فراجا: گنبد و سقف بقعه متبركه امامزاده حسین (ع) قزوین بعد از سالها امروز به مرمت اساسی نیاز دارد، تا از تخریب این اثر تاریخی و دینی كم نظیر جلوگیری شود.


خبرگزاری مهر- گروه استان ها، آرش صالحی: بی شك بقعه متبركه امامزاده حسین (ع) یا به قول قزوینی ها شاهزاده (شازده) حسین (ع) یكی از زیباترین و بدیع ترین اماكن مذهبی و مقدسه ایران و حتی دنیاست كه در قلب محله تاریخی دباغان قرار دارد. بقعه شاهزاده حسین(ع) قزوین فرزند بلافصل امام رضا (ع) متوفای ۲۰۱ هجری قمری از قرن سوم هجری به بعد همواره زیارتگاه مردم قزوین بوده است، تا جایی كه سبب شده تا آرامگاه خیلی از دانشمندان، سخنوران و بزرگان قزوین در این محل قرار گیرد. به جز ضریح نفیس چوبی آن كه تاریخ ۸۰۶ قمری را نشان میدهد و از صنایع گره چینی مجوف می باشد باقی آثار این بقعه باشكوه از بناهای دوره صفوی و قاجار است.
همین طور این بنا دارای طاق نما و ۶ مناره است كه هر یك با كاشی كاری های بسیار زیبا تزیین شده است. با اینكه در سال های اخیر مجموعه بناهای بقعه شاهزاده حسین (ع) تعمیر اساسی شده و بناهایی را به آن افزوده اند، اما این روزها این بقعه مقدس حال و روز خوشی ندارد و اگر اقدام عاجلی برای تعمیر و مرمت آن صورت نگیرد، امكان تخریب و فروریختن بخش هایی از آن وجود دارد. اولویت اوقاف قزوین، مرمت بقعه است مدیركل اوقاف و امور خیریه استان قزوین، تمركز بیش از اندازه بر سوژه تملك زمین های پیرامون امامزاده حسین (ع) را سبب دور شدن اذهان مسئولان از مرمت این بقعه دانست و اظهار داشت: با اینكه كارشناسان مرمت و احیای بناهای تاریخی سازمان میراث فرهنگی احتمال احتمال ریزش دیواره گنبد و سقف امامزاده حسین را می دهند، اما متاسفانه هنوز اقدام جدی برای بازسازی و مرمت بقعه صورت نگرفته و به سبب نبود بودجه، این كار زمین مانده است.
حجت الاسلام مصطفی مجیدی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جابجایی ۲۵ سانتی متری دیوار بقعه، اضافه كرد: اداره كل اوقاف در قبال طرحی كه كمكی به ارتقای كیفیت زیارت زائر در بقعه كمك می نماید، هیچ گونه تكلیف و مسئولیتی ندارد و با وجود شرایط نامناسب اطراف ساختمان امامزاده، اولویت ما مرمت و بازسازی بقعه است؛ چونكه اگر بقعه خراب شود، اجرای طرح توسعه هم مدلول ندارد. وی با اشاره به اینكه نهاد متبوعش تابحال ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای تملك واحدهای مسكونی هزینه كرده، افزود: بهتر بود طی سالیان گذشته این مبلغ را برای مرمت و بازسازی بقعه، ساختن زائرسرای مناسب و بهسازی فضای بهداشتی در این امامزاده هزینه می شد تا امروز شاهد مشكلات مختلف در زمینه جذب زوار نباشیم. تامین بودجه مرمت توسط خیّر مشهدی مدیركل اوقاف استان، میزان بودجه لازم برای مرمت فضای بقعه امامزاده حسین(ع) را ۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان عنوان نمود و اظهار داشت: متاسفانه با وجود شرایط اقتصادی موجود، اعتبارات عمرانی ما به قدری كاهش پیدا كرده كه نمی توانیم بقعه را مرمت نماییم و اعتباری هم برای ساخت زائرسرا یا تعمیر سرویس بهداشتی این مجموعه مذهبی در اختیار نداریم.
البته حجت الاسلام مجیدی از آمادگی خیّری مشهدی برای پرداخت هزینه های مرمت و بازسازی بقعه آگاهی داد و افزود: طرح های مرتبط برای مرمت بقعه مهیا شده و به تایید كارشناسان اداره كل میراث فرهنگی استان هم رسیده به همین خاطر طرح های یاد شده را برای طی مراحل اجرایی به وزارت میراث فرهنگی ارسال كرده ایم. وی با یادآوری اینكه كلیات طرح بازسازی و مرمت مورد تایید نهادهای مسئول و ناظر قرار گرفته افزود: امیدواریم با تایید نهایی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، در طول چند ماه آینده عملیات اجرایی مرمت و بازسازی بقعه شروع شود. ۱۵ میلیارد تومان برای مرمت بقعه هزینه خواهد شد حجت الاسلام مجیدی با ذكر اینكه برای اولین بار قرارداد رسمی با یك خیّر برای مرمت یكی از بقاع متبركه منعقد شده است، اظهار داشت: طبق توافق قرار شده این خیّر ۱۵ میلیارد تومان در مدت ۳ تا ۵ سال، با عنایت به طرح مرمتی كه میراث فرهنگی تهیه و تدوین می كند، در اختیار اجرای طرح مرمت بقعه قرار دهد. وی به شرایط ناگوار پیرامون آستان مقدس امامزاده حسین (ع) هم اشاره نمود و اضافه كرد: وضعیت بد تملك و اجرای طرح توسعه این امامزاده شایسته این مكان مقدس نیست؛ آن هم امامزاده ای كه از شاخص ترین امامزاده های جهان اسلام و تشیع بشمار می رود و هر ساله پذیرای خیل زیادی از زوار از سرتاسر ایران و جهان است.
بخش هایی از بقعه كه باید مرمت شود معاون میراث فرهنگی اداره كل میراث فرهنگی و گردشگری استان هم با اشاره به جایگاه ویژه بقعه امامزاده حسین (ع) در جذب گردشگران اعتقادی، دینی و مذهبی به قزوین، اظهار داشت: این بقعه از نظر تزئینات آینه كاری و كاشی كاری یكی از زیباترین بناهای تاریخی ایران به شمار می آید كه متاسفانه امروز بیم تخریب این زیبایی ها می رود. امیر ارجمند در جواب این سؤال كه بقعه امامزاده حسین (ع) به چه مرمت هایی نیاز دارد، بیان كرد: اجرای ازاره سنگی ایوان جنوبی با سنگ مرمر به همراه كندوكاو و زیرسازی، اجرای بندكشی قائم و افقی ضلع غربی حجره ها و سایر نقاط بنا، مرمت، بازسازی و اجرای دوباره كاشی كاری های معرق ایوان جنوبی، برداشت بافت فرسوده و اجرای نماسازی آجری ضلع غربی حجره ها همچون اقدامات مرمتی است كه باید در دستور كار اجراكنندگان طرح مرمت بقعه قرار گیرد. وی افزود: همین طور برداشت و اجرای مجدد كاشی كاری معقلی لچكی ضلع شرق گنبدخانه، مرمت، استواری بخشی و بازسازی مناره ها در كل بنا و مرمت كاشیكاری های آنها، مرمت سر در ورودی شمالی همراه با مرمت كاشی كاری های آن، مرمت و بازسازی كاشی كاری مشبك سر در شمالی، مرمت و بازسازی درب ورودی ضلع شرقی طبق الگوی موجود همراه با روغن كاری و اجرای ایزوگام، كندوكاو و برداشت بندكشی در سایر نقاط بنا هم از دیگر مرمت های لازم در این بقعه است.
مرمت بنا با استفاده از نیروهای زبده بومی مدیركل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین هم با اشاره به اینكه استفاده از ظرفیت خیرین برای مرمت و احیای بقاع مذهبی از كارهای ماندگار این حوزه است، اظهار داشت: میراث فرهنگی استان كار گمانه زنی و نظارت بر عملیات مرمت و تعمیر امامزاده حسین (ع) را برعهده دارد و امیدواریم این طرح در مدت ۳ سال به انتها برسد. علیرضا خزائلی اضافه كرد: در اولین مرحله طرح مرمت بقعه امامزاده حسین (ع) عملیات بام سازی، مرمت دیوارهای حرم، بازسازی گنبد، مرمت ایوان، پی بنا و آئینه كاری داخل حرم با اختصاص ۱۵ میلیارد تومان انجام می شود كه این مرحله از مرمت با بهره گیری از نیروهای زبده بومی، كشوری و در صورت نیاز كارشناسان خارجی صورت می گیرد.
با این همه آنچه كه باید در اجرای طرح مرمت امامزاده حسین (ع) مورد توجه جدی مسئولان و مدیران طرح باشد، اجرای سریع این مرمت است؛ چونكه اگر اجرای آن طولانی شود، احتمال دارد اثر خرابی های گذشته و عملیات حین مرمت، سبب ویرانی یك باره بنا شود كه بطور قطع جبران آن به هیچ وجه امكان پذیر نخواهد بود.



منبع:

1398/08/08
15:20:17
5.0 / 5
4549
تگهای خبر: اثر تاریخی , سازمان میراث فرهنگی , سرویس , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۲
فراجا
faraja.ir - حقوق مادی و معنوی سایت فراجا محفوظ است - سال 1396 تا 1403

فراجا

یافتن بهترین جا برای گردشگری
تماس جهت تبلیغات در سایت: 3722-470-912